Direktorska odgovornost

Ma­ri­na Čigoja

Ono što je možda i bitnije od same odluke o razrješenju izvršnih direktora u "Elektrokrajini" je činjenica da se konačno neko u ovom preduzeću usudio da smijeni neradnike i da pokaže da nema nedodirljivih. I taj primjer trebalo bi da slijede i ostali. Poznati su problemi u "Željeznicama RS", "Šumama", "Poštama"...

Vijest da je Nadzorni odbor "Elektrokrajine" Banjaluka razriješio dužnosti sva tri izvršna direktora ovog preduzeća sigurno nije ostavila ravnodušnim ni direktore u drugim preduzećima iz sastava "Elektroprivrede RS", ali ni direktore u javnim preduzećima u Srpskoj među kojima su, možemo slobodno reći, i ona u kojima se ne zna ko pije, a ko plaća.

Izvršni direktori razriješeni su dužnosti jer nisu sprovodili odluke Nadzornog odbora, a prema riječima predsjednika NO Božice Vukašinović, njihov nerad traje već duže vrijeme i doprinio je negativnim rezultatima ovog preduzeća.

Naravno da nije normalno da "Elektrokrajina" kao najveće distributivno preduzeće u RS godinama bilježi velike gubitke na mreži i da se takvo stanje do danas nije bitnije promijenilo. Na to je ukazala i revizija, a na to nesumnjivo ukazuje i ova odluka Nadzornog odbora. I naravno da je bilo očekivano da se pokrene i pitanje zbog čega je to tako i odgovorni adekvatno sankcionišu.

Ono što je možda i bitnije od same odluke o razrješenju izvršnih direktora u "Elektrokrajini" je činjenica da se konačno neko u ovom preduzeću usudio da smijeni neradnike i pokaže da nema nedodirljivih.

I taj primjer trebalo bi da slijede i ostali. Poznati su problemi u "Željeznicama RS", "Šumama", "Poštama"...

Ko je kriv za dubiozu u kojoj se nalaze "Željeznice RS" i hoće li neko odgovarati za gomilanje gubitaka u tom preduzeću koje je danas na ivici opstanka? Zbog čega su "Šume Srpske", iako imaju sve preduslove da dobro posluju, u minusu? Kolika je odgovornost menadžmenta i do kada će se pojedincima gledati kroz prste?

Onima koji se bahato ponašaju, ne rade svoj posao i misle da će i pored toga dovijeka biti na funkciji treba staviti do znanja da to ne može tako.

Zbog toga je odluka Nadzornog odbora "Elektrokrajine", ukoliko su tri izvršna direktora zaista ometala rad čitavog preduzeća, za svaku pohvalu i nadamo se da neće ostati na tome i da će ovo preduzeće početi da bilježi bolje rezultate, jer to bez sumnje može i mora.

Isto tako, vrijeme je da se i u drugim, već nabrojanim preduzećima, neko zapita zbog čega su u minusima i ko je za to odgovoran.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana