Direktorska fotelja

Dragana Orlović

Konkurs za direktora Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske raspisan je krajem jula ove godine, a na to mjesto konkurisao je i bivši direktor Živan Delić.

Delić je odlučio da pokuša još jednom da dobije direktorsku fotelju u ovoj ustanovi iz koje je najuren prije nepunih godinu, jer je pijan službenim vozilom ubio pješaka u Bijeljini.

Cijeli slučaj bio je pod budnim okom javnosti, jer su se novinari utrkivali ko će prije da napiše sa koliko promila je Delić vozio, da li osjeća krivicu, šta će dalje...

"Jedan život je zbog mene ugašen i s tim ću morati da živim cijeli život", riječi su kojima je tada Delić komentarisao nesrećni događaj ne dovodeći u pitanje odluku o njegovoj smjeni.

Međutim, kako su mjeseci odmicali, na Delića se zaboravilo. Stigle su, nažalost, neke nove nesreće, neke nove afere i neki novi ljudi… I ni sada ga se ne bi sjećali da "igrom slučaja" nije konkurisao za posao i to ni manje ni više nego za prvog čovjeka Inspektorata RS.

Koliko je igra, a koliko slučajnost, nije baš sasvim sigurno, ali je sigurno da će pojedinci reći pa šta, čovjek ima pravo da konkuriše gdje želi ako je za to kompetentan, dok će drugi biti u nevjerici, a trećima će opet biti svejedno. Ipak, nikome ne bi trebalo da bude svejedno da postoji mogućnost da jednu ovako ozbiljnu ustanovu, kao što je Inspektorat vodi neko ko je pijan usmrtio čovjeka. Ako zvuči surovo, i treba da zvuči, jer je i cijela situacija surova.

Delić se brani time da ispunjava uslove, da ima znanje i iskustvo. Neosporno je da poznaje sve poslove u Inspektoratu kao svoj džep i da bi ih možda i dobro obavljao i da ima pravo da nastavi da živi iako je odgovaran za to što je jedan život ugašen. Ali, isto tako ne može da se zanemari još nešto, a to je moral. Koliko je moralno to što Delić čini? Ne možemo, a da se ne zapitamo ni kakvo smo mi to društvo i kakav je naš pravni sistem. Da li je to još jedan dokaz da pravda nije jednaka za sve, jer se Delić nagodio na kaznu od šest mjeseci zatvora - taman toliku da može konkurisati za direktorsku fotelju. Na ruku mu je išao i "propust" nadležnih, koji nisu pokrenuli disciplinski postupak protiv njega kada su ga smjenjivali. A baš je disciplinski postupak eliminatorni faktor na konkursu. Slučajno?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana