Direktori

Marina Čigoja

Prva pomisao pri spominjanju javnih preduzeća u Srpskoj svakako je ogroman broj radnika koji predstavlja boljku mnogih od njih.

Pitanjem organizacije javnih preduzeća u Srpskoj i na koji način bi se ona mogla unaprijediti, kako reče jedan profesor, još se niko ozbiljno nije bavio pa je teško i reći koliko je ona efikasna.

U svakom slučaju, u najmanju ruku čudno zvuči podatak da "Željeznice RS" imaju čak 36 direktora. Šta će "Željeznicama" toliko direktora? Taj podatak zvuči još čudnije ako imamo u vidu da ovo preduzeće godinama negativno posluje i da opstaje zahvaljujući subvencijama iz budžeta. Šta su uradili ti silni direktori da se poslovanje ovog preduzeća popravi? Ima li u ovom preduzeću viška i na direktorskim funkcijama ili samo među "običnim" radnicima?

Ne zaostaju za ŽRS ni druga javna preduzeća, pa tako "Šume RS" imaju ukupno 35 ljudi na direktorskim pozicijama, a ne treba zaboraviti da je i ovo preduzeće, posljednjih godina, osim u 2013., poslovalo u minusu i bilo suočeno sa nizom afera u kojima su glavni akteri bili upravo direktori.

Znatan broj direktora je i u "Elektroprivredi RS", ali treba imati u vidu da ovaj holding u svom sastavu ima 11 preduzeća koji imaju svoje uprave kao i da on ostvaruje značajan poslovni uspjeh. Naravno, bez obzira na to vjerovatno i ovdje ima prostora za smanjenje broja direktora.

Da broj direktora ne mora biti dvocifren, iako preduzeće zapošljava više od 2.000 radnika, pokazuju "Pošte Srpske" koje imaju ukupno osam direktora.

U "Poštama" kažu da su radi ušteda određene direktorske pozicije još prije nekoliko godina ukinuli, a sigurno je da bi se njihovim primjerom mogla rukovoditi i druga javna preduzeća u Srpskoj.

Jasno  je da su ta preduzeća postala mjesta gdje se po partijskoj liniji zapošljava ogroman broj ljudi, a sigurno je da su i direktorske pozicije posebno primamljive. Međutim, ukoliko se zaista želi uvesti red u javna preduzeća i unaprijediti njihovo poslovanje, svakako bi se trebalo postaviti i pitanje da li je toliki broj direktora ovim preduzećima potreban i koliku korist oni donose ovim firmama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana