Direktori RAK-a

Vedrana Kulaga Simić

BiH iz dana u dan postaje zemlja čuda u kojoj svako može da tumači zakone po vlastitom nahođenju, naročito kada je riječ o funkcijama u važnim institucijama.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH samo je jedna u nizu institucija za koju se vezuje takvo ponašanje i u kojoj su nelogičnosti odavno postale praksa. Stanje u toj instituciji odavno je zrelo za ozbiljno razmatranje.

Pa da krenemo od početka. Prvo treba pomenuti bivšeg direktora i zamalo vječitog vršioca dužnosti direktora RAK-a Kemala Huseinovića koji je čak sedam godina u v.d. statusu vedrio i oblačio RAK-om, a malo ko je imao nešto dobro da kaže o njegovom radu, ako izuzmemo partiju koja ga je podržavala. Izabrati novog direktora ove i te kako bitne agencije bilo je u tom periodu nemoguća misija.

Mandat je Huseinović iznenada sam okončao lani u decembru, podnošenjem ostavke i  i počela je u RAK-u nova epoha koja, izgleda neće biti mnogo uspješnija od prve iako je na početku mnogo obećavala.

Naime, članovi Savjeta RAK-a krenuli su lani u izbor novog čelnika, sproveli sve što je bilo potrebno i na kraju  zaokružili ime Srđana Rajčevića kao onog kandidata koji je imao njihovu podršku za direktora. To su sve lijepo objasnili, potpisali, upakovali i poslali na adresu Savjeta ministara da to potvrdi, ne sluteći da će njihova odluka tamo ostati netaknuta više od godine. Savjet Agencije je uradio ono što mu jedino i preostalo, a to je da imenuje v.d. direktora RAK-a dok ne bude okončala procedura u Savjetu. Zadatak da privremeno upravlja RAK-om dat je Jasenku Lasti.

Nakon opstrukcija SDP-a u prošlom sazivu Savjeta ministara, imenovanje Rajčevića konačno je došlo na dnevni red, ali su ministri iz aktuelnog saziva "ladno" odbili da ga imenuju i naložili Savjetu RAK-a da raspiše novi konkurs. Nakon što su napravili neviđen presedan, da stvar bude gora imenovali su Predraga Kovača iz SDS-a za v.d. direktora te Agencije iako se na toj poziciji već nalazi Lasta, čiji je mandat produžen prije samo nekoliko dana.

Zašto nije imenovan čovjek koji je uredno prošao konkursnu proceduru i zašto je imenovan v.d. umjesto v.d.-a, i zašto se instituciju koja mora biti vanstranačka imenuju stranački kadrovi niko nije objasnio. Ipak, i te kako je jasno da je ovdje politika i te kako umiješala svoje prste i da RAK koji je bez direktora gotovo cijelu deceniju upao u lavirint iz koga će teško pronaći izlaz.

Ovo je samo jedan od dokaza u kakvoj zemlji živimo. Da zakon, često nije ništa drugo nego običan dio papira koji se može iskoristiti za, recimo, pravljenje aviona u pauzi igre direktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana