Direktni prenos

Željka Domazet
Direktni prenos

Zajednički prenos vjerske službe iz Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu povodom 27. noći ramazana, realizovan iz Sarajeva u saradnji BHRT-a sa turskom televizijom, nije ništa drugo do uzurpacija javnog emitera koji živi od novca građana svih nacionalnosti i predstavljanje BiH kao centra islama u srcu Evrope.

Realizacija je to želja i namjera bošnjačkih zvaničnika kojima vjetar u leđa svakodnevno daje Turska i ostali islamski svijet da se od BiH napravi zemlja po mjeri jedne vjere i jednog naroda, a sve to uz otvorena vrata BHRT-a koji je već odavno postao servis samo jednog naroda.

Prenos vjerske službe iz sarajevske džamije, za koji u BHRT-u tvrde da je emitovan u 27 zemalja svijeta, poslao je u svijet još jednu iskrivljenu sliku o BiH, za koju mnogi građani u zemljama koje su mogle da prate ovu službu sa TV ekrana možda i nisu čuli.

Gotovo smo sigurni da u svojim udžbenicima u školi nisu učili da u njoj pored islamskog svijeta živi isto tako konstitutivan i hrišćanski svijet. Nisu mogli da znaju, a ni da vide na ekranu da osim džamija u Sarajevu ima i zvona crkava i katedrala i da se ona na svaki način pokušavaju utihnuti, ugasiti ili protjerati.

Niko ne kaže (daleko od toga) da se svijetu ne treba pokazati slika o tome da u BiH žive Bošnjaci i da imaju svoje vjerske običaje koje u svakom slučaju treba poštovati i uvažavati, ali je nedopustivo da se već godinama sa trase javnih emitera u FBiH, BHRT-a posebno, forsiraju upravo Bošnjaci, a hrišćani spomenu samo usputno i kada se to baš mora.

Svi oni koji godinama BiH u svijetu predstavljaju kao multietničku i multikonfesionalnu državu morali bi znati i to da se upravo narodi kojih u Bi H ima manje od Bošnjaka u ovoj čudnoj zemlji moraju osjećati komotno. Morale bi zato i BHRT i FTV makar zbog činjenice da grabe novac hrišćanskih pretplatnika upriličiti i sadržaje koji su bliski hrišćanskom oku i uvu.

Ne znamo da li će javni servisi iz Sarajeva poslije ovog "programskog poduhvata" organizovati nešto slično kada budu služene božićne i vaskršnje/uskršnje liturgije i mise, jer to do sada nisu činile za gledaoce u svijetu.

Ako nemaju namjeru da to realizuju, bilo bi dobro da makar svijetu predstave serijal o višegodišnjim i svakodnevnim skrnavljenjima hrišćanskih vjerskih objekata kojih je po BiH napretek. Dobro bi bilo da svijet upozna i drugu stranu sarajevskih svjetala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana