Diplome za rad, a ne za ram

Dragana Orlović

Varioci, bravari, vozači, radnici obučeni za rukovanje teškim mašinama, obućari i tekstilci, uz neminovne stručnjake iz oblasti informacionih tehnologija u ovoj godini biće najtraženija zanimanja među poslodavcima u Republici Srpskoj.

To tvrde i poručuju upravo poslodavci, koji treba da budu mjerodavni kada je ova tema u pitanju, jer znaju koji su im radnici potrebni.

Svi koji imaju ili uspiju dobiti diplome iz pomenutih oblasti ne treba da strahuju hoće li uspjeti pronaći zaposlenje. Naprotiv, za njih, kako tvrde poslodavci, ima posla napretek. Potrebno je samo imati znanje i određeni stepen radnog iskustva.

Akcenat je, kako kažu na kvalitetnim zanatlijama. Njih najviše nedostaje u preduzećima širom Republike Srpske.

Ali, izgleda da je uzalud što tržište već godinama vapi za zanatlijama, kada je veoma mali broj mladih koji žele diplomu "tamo nekog obućara". Ne baš visoke plate i mnogo rada nisu primamljivi. Mnogi se i dalje radije opredjeljuju za suficitarna zanimanja, nakon kojih godinama čekaju poziv sa biroa. Naravno, među njima nisu oni koji eventualno imaju i uzdaju se u prijateljske, rodbinske ili političke veze.

Nekada davno, doduše ne baš toliko davno da se ne bismo mogli sjetiti, gotovo sve diplome su predstavljale ulaznicu u siguran svijet zaposlenih. "Grijanje stolice" da bi se završio neki zanat, škola ili fakultet bilo je investiranje u budućnost. Sada će mnogi među današnjom omladinom sebe radije vidjeti kao buduće "Zvezde Granda" ili starlete. To je postalo popularnije i isplativije od doktorske titule i profesorske katedre. Izgleda da smo u tom smjeru napredovali na cijelom društvenom putu razvoja. To i ne čudi, kada naslovi iz razne dnevne i nedjeljne štampe, sa portala i televizija "vrište" o tim  branšama savremenog doba, gdje se dobro zarađuje. Indirektno ih promovišemo.

Naše osnovno, srednje, a posebno visoko obrazovanje zavisi od toga koliko ga visoko sami postavimo i ako ga pojedinci smjeste iznad individualnih interesa. Bez toga, biće isto kao i prethodnih godina. Početkom ljeta mladi će i dalje upisivati škole i fakultete, u jesen kretati na časove i predavanja, a upisne politike i obrazovanje teško da će moći izaći iz duboke zime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana