Diplome skupljaju prašinu

Milijana Latinović

Da obrazovni sistem u Srpskoj ne prati potrebe tržišta rada i da se na fakultetima sve više školuje kadar za biro, govori podatak da su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS među hiljadama nezaposlenih i 83 magistra i sedam doktora nauka.

Poražavajuća je činjenica da diploma nije garancija za zaposlenje, a samim tim u vodu pada sve ono čemu su nas učili roditelji, bake i djedovi, da učimo da bismo postali "neko", da drugi ne odlučuju u ime nas i da imamo svoju koru hljeba.

Sve se to izgubilo negdje u kreiranju upisne politike, koja se godinama unazad nije promijenila, i koja je po ko zna koji put zakazala.

Na biroima je i dalje najviše finansijskih radnika, ekonomista, diplomiranih pravnika i profesora razredne nastave, a upisne kvote na ovim fakultetima se ne smanjuju.

Iako ponosni kada sa diplomom u ruci napuste fakultet, mnogi se već drugog dana uhvate za glavu, jer ni sami ne znaju na koja vrata da zakucaju.

Gdje i kome da se obrati diplomirani ekonomista ili pravnik, kada istu diplomu u ruci drži još hiljade njih i svi stoje pred vratima Zavoda za zapošljavanje.

Iako podatak da na posao čekaju i magistri i doktori nauka na neki način oslikava stvarno stanje na tržištu rada u našoj zemlji, većina onih koji će za nekoliko mjeseci birati svoj životni poziv vjerovatno neće uzeti u obzir te podatke. Baš kao i mnogi prije njih, buduće zanimanje će birati na osnovu svojih ili želja roditelja. 

Iz godine u godinu slušamo priče da će upisna politika biti kreirana na osnovu stvarnih potreba tržišta i da će se na fakultetima obrazovati kadar potreban preduzećima, a liste nezaposlenih na biroima rada su sve duže.

Krivicu za gomilanje pojedinih kadrova na fakultetima nosi cijelo društvo, od mladih koji prilikom upisa ne vode računa o tome da li će sutra sa tom diplomom imati posao, do zaposlenih u institucijama koji napokon moraju da zasuču rukave i ozbiljnije se pozabave kreiranjem upisne politike.

Tržište rada mora biti oslonac Ministarstvu prosvjete, kako bismo svi zajedno koračali ka budućnosti u kojoj nam diplome neće skupljati prašinu, nego biti korak ka sigurnom zaposlenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana