Diplome bez smisla

Dragana Orlović

Nekada davno, doduše ne baš toliko davno da se ne bismo sjećali, fakultetska diploma predstavljala je sigurnu kartu za dobijanje radnog mjesta.

Bilo je to vrijeme kada se cijenilo znanje i kada su svi koji bi dobro zagrijali stolicu i dane i noći provodili učeći, znali da će im se sve to jednog dana i isplatiti. Po završetku školovanja na raspisanim konkursima posao su dobijali uglavnom najbolji i najkvalitetniji kandidati i na prste jedne ruke mogli su se nabrojati oni koji su preko štele dolazili na neku poziciju. A bilo je, naravno, i takvih.

Ipak, mnogo manje nego u današnje vrijeme, kada se gotovo sve i jedan konkurs raspisuje za nečijeg sina, partijskog kolegu ili kumovog brata, koji već sjedi u kancelariji firme ili ustanove koja, eto, traži radnike.

Ljekari i profesori nekada su uživali nesumnjiv društveni ugled, pa su njihovi pozivi bili visoko kotirani među omladinom i dobro plaćeni. Međutim, mnogi današnji klinci sebe radije vide kao buduće starlete, influensere, jutjubere ili blogere, umjesto u bijelim mantilima ili za katedrom, što i više nego dovoljno pokazuje dokle smo stigli na putu društvenog razvoja.

Studijski programi u današnje vrijeme nerijetko se upisuju samo da bi se nešto studiralo ili odložila neminovna evidencija na biroima. A na biroima stanje i dalje nepromijenjeno. Kako danas, tako i prije deset godina.

U moru statistika i dalje su najdominantniji ekonomisti i pravnici, dok iz nadležnih filijala i zavoda tvrde da ih jeste na evidencijama najviše sa tim zvanjem, ali da među poslodavcima ipak postoji potražnja za tim kadrom.

Ipak, to nije ohrabrujuća vijest, kao ni činjenica da pedagozi, geografi i profesori fizičkog i zdravstvenog vaspitanja najduže čekaju posao. Slaba potražnja za ovim kadrom prisutna je već duže vrijeme i to uglavnom zbog nepovezanosti tržišta rada sa obrazovnim profilima i upisnom politikom.

Visokoškolske ustanove iz godine u godinu kao da prepisuju upisne kvote, što neodlučnim mladima, tek izašlim iz školskih klupa, na raspolaganje nudi samo široku lepezu studijskih programa i diploma koje nisu i još dugo vremena neće biti potrebne poslovnoj zajednici.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana