Diplomatski skandal

Goran Maunaga

Fotografija na kojoj Bakir Izetbegović sa delegacijom iz Egipta pokazuje četiri prsta, simbol protestanata u Egiptu, izazvala je juče pravu lavinu.

To jeste vid pozicioniranja Izetbegovića pred dolazeće izbore u BiH, ali koga zanima to, osim njega, naravno, kad je tu riječ o diplomatskom skandalu, jednom u nizu sličnih, te o svjesnom radikalizovanju odnosa koji BiH ne vodi ničemu dobrom.

Baš zato što je situacija na Bliskom istoku sve komplikovanija i što ništa nije isto do prije godinu, Izetbegović bi, zbog funkcije koju obavlja, moralo da ima bar malo više diplomatskog takta.

Drugim riječima, nikako ne bi trebalo da se, samoinicijativno, stavlja na jednu od zaraćenih strana. Ima, on, naravno, pravo na svoje mišljenje, ali ne i na to da kao član Predsjedništva BiH dovede do toga da Ministarstvo inostranih poslova Egipta na raport poziva predstavnika ambasade BiH u toj zemlji i BiH optužuje da se miješa u njene unutrašnje poslove.

Imao je Izetbegović slične ispade i prije dvije godine kad je veličao tursku okupaciju poručujući da su odnosi između BiH i Turske "bratski i neraskidivi" i da su zasnovani na "zajedničkoj istoriji, kulturi i tradiciji".

U toj skandaloznoj izjavi kojom frizira istorijske činjenice on je naveo da "Turska i BiH imaju zajedničku prošlost i, akobogda, zajedničku budućnost". Uopšte ga nije bilo briga šta o tome misle Srbi i Hrvati.

Jedna od Izetbegovićevih poslastica je i miješanje u unutrašnje stvari država u najbližem okruženju. Tako je taj bošnjački član Predsjedništva BiH prije dvije godine pokušao da formira, određuje, sastavlja vlast i u Crnoj Gori. Tada je rekao da "Bošnjačka stranka treba da uđe u koaliciju sa DPS-om".

U slučaju Egipta, kao ni mnogo puta do sada, nije ga očigledno bilo briga šta o njegovom istupu misle svi ostali u zemlji u kojoj živi. Jedan diplomatski skandal manje-više, koga briga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana