Diplomatski promašaji

Vedrana Kulaga Simić

BiH godinama ne uspijeva da sredi stanje u svojoj diplomatskoj mreži, a to i ne treba da čudi jer se nije pretjerano usrećila ni sa samim ministrima među kojima je bilo pojedinaca koji su mandat iskoristili za putovanja po egzotičnim destinacijama.

Mnogo toga u BiH, odnosno većina stvari još nije došla na svoje mjesto ni nakon duže od dvije decenije i zato živimo u zemlji u kojoj vladaju zastoji, blokade i koja je na lošem glasu širom svijeta.

Diplomatija je jedna od njenih najslabijih karika, a imajući u vidu kakav je njen imidž trebalo bi da bude najjača.

Mnogi koji su poslati u ambasade, konzulate i misije BiH širom svijeta nisu se snašli i to je ostavilo posljedice po cijelu diplomatsku mrežu. U nekoliko navrata se tražila analiza stanja u tom sektoru, ali ni od toga nije bilo pretjerane koristi.

Zaključci su mahom gurnuti pod tepih i tu i stoje, a cijela zemlja trpi zbog toga.

Posljednji izvještaj o radu Ministarstva inostranih poslova BiH pokazao je kakvo je stanje u tom sektoru bilo prošle godine. Izvještaj je samo dao novi loš pečat onome što smo mogli da gledamo i u ranijim periodima, u kojima je akcenat takođe stavljan na poražavajuće podatke koji su stizali sa mnogih krajeva svijeta.

Novi presjek stanja na terenu je pokazao da je ekonomska diplomatija još na niskom nivou i da su sa nekim zemljama, umjesto kontakata investitora, razmjenjivane novogodišnje čestitke i to iz pristojnosti i kulture. I to je samo jedan od navedenih primjera u kojima je, između ostalog, stoji da BiH nije napravila pomaka u odnosima sa nekim od najvećih ekonomija na svijetu kao što su SAD, Japan, Kanada...

BiH mora pod hitno da povuče konkretne poteze koji će popraviti sliku i njenu poziciju na međunarodnoj sceni. Naravno, ako to nadležni i žele jer ovako se samo milioni maraka bespotrebno daju za rad diplomata i njihov smještaj daleko od kuće. Potrebno je sjesti i dobro promisliti na kojim stranama svijeta nemamo nijednu kancelariju, a gdje ih, možda, ima i više nego što bi trebalo, a to se ne vidi u rezultatima rada.

To nije nikakvo mudro slovo, kao što nije ni činjenica da u diplomatiju ne moraju da idu samo oni sa članskim karticama već oni sa znanjem koji i mogu to da iskoriste i privuku investitore u BiH. 

Jasno je da ništa ne može da se promijeni preko noći, ali odnekuda se mora krenuti. Neki potezi su već povučeni. Pojedini ambasadori su povučeni iz svojih diplomatskih kancelarija, a drugi imenovani na njihova mjesta kada su novi članovi Predsjedništva BiH preuzeli poslove. BiH, a time ujedno i Srpskoj potrebne su investicije, a diplomatija je jedan od puteva koji vode ka tome. Ako ne i glavni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana