Diplomatski meni

Vedrana Kulaga Simić

Iako diplomatija treba da bude resor jačanja položaja i imidža zemlje, to je u slučaju BiH zapravo resor pokazivanja bahatosti i nagrade za pojedince koji su se iskazali, mahom, u stranačkim i bliskostranačkim poslovima.

BiH muku muči sa brojnim problemima. Neke od njih proizvodi sama, a dio stalno gomila usljed veoma loše političke atmosfere koja ne prolazi već godinama.

Slika sa domaćeg terena se preslikala i na njena diplomatsko-konzularna predstavništva u svijetu. Jedna od posljednjih analiza stanja u tom resoru je pokazala da su u diplomatske vode uplovile brojne osobe kojima to nije poznat teren, a neki su, i pored toga, dobili titule ambasadora.

To je samo jedan od razloga zbog kojeg i ne čudi stanje u diplomatiji, koja do danas nije dala željene efekte. Pojedinci su godinama tražili analizu da se vidi kako ko radi i ko daje rezultate, a ko samo podebljava minuse, ali od toga nije bilo nikakve vajde na kraju.

Bile su formirane i određene istražne komisije, ali njihov rad i epilog je samo potvrdio onu, dobro poznatu, “tresla se gora, rodio se miš”, tako da je kraj, u odnosu na početak, postao bogatiji samo za zaključke. Bez ikakve snage, ali i odgovornosti.

Odgovornost je upravo ono što najviše nedostaje u BiH, a što je najvažnije kada se podvuče crta. Diplomatsko-konzuralna predstavništva pokazala su, čast pojedinim adresama, da maksimalno koriste udaljenost i sve što im je dato. A dato im je mnogo, ali je preovladala bahatost.

Posljednji računi koji su stigli samo sa tri adrese - Beč, Berlin i Bern dovoljno su pokazali. Jelo se i pilo svašta, uzimalo sve sa jelovnika, odnosno menija, ali na mnogim obrazloženjima nema ništa osim iznosa koji treba i koji je pokriven novcem iz džepova svih stanovnika ove zemlje.

Zeleno svjetlo za stavljanje ruke u kasu davano je i u slučajevima kada su u ambasadama pravljeni određeni prijemi, iako prethodno nadležni nisu, uz račun i osim računa, dobili ništa drugo.

Nikakav papir koji bi, barem kako institucionalna i moralna pravila nalažu, poslužio kao dokaz da je sve bilo u skladu sa pravilima i o namjeni novca koji im je dat na raspolaganje.

Posljednji objelodanjeni podaci o rasipništvu u diplomatiji vjerovatno, i nažalost, predstavljaju samo vrh ledenog brijega, ali ako bude volje kod nadležnih, mogli bi označiti početak kraja razbacivanju novcem poreskih obveznika BiH. A i previše ga je već potrošeno u ko zna koje svrhe.

BiH, ako želi da napreduje, mora povesti mnogo više računa o tome ko je i gdje predstavlja, da li su i koje ambasade ispunile očekivanja, a gdje je potrebno napraviti rezove, ali i konačno napraviti strategiju i zakon o spoljnim poslovima, te tako pokušati posložiti slagalicu, odnosno DKP mrežu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana