Diplomatske krivine

Vedrana Kulaga Simić

Spoljnopolitički status BiH i diplomatsko-konzularna mreža odavno su pod lupom nadležnih institucija u ovoj zemlji, ali pomaka nabolje nema ni na vidiku.

Priča o izuzetno lošoj diplomatiju BiH nije od juče. Prisutna je godinama i teško da iko može nabrojati koliko je puta pokrenuta neka aktivnost kako bi bilo sagledano stanje i utvrđene mjere za izlazak iz krize, ali su sve redom padale u vodu.

U moru diplomatskih problema posljednjih dana isplivali su podaci o radu, odnosno destinacijama koje je u svom mandatu posjetio aktuelni ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak. Obišao je dosta zemalja, ali je, kao i masu puta do sada, ključno pitanje ostalo bez odgovora. Šta je od toga BiH dobila, osim računa za smještaj, avionske karte i ostalo?

To pitanje, ali bez odgovora, je duže na snazi nego odluka o imenovanju Crnatka na poziciju prvog čovjeka Ministarstva inostranih poslova BiH.

Teško da ima neka zemlja na svijetu koja je toliko zapustila svoju diplomatsku mrežu od BiH, a koja, istovremeno, želi da postane punopravna članica EU. O tom nemaru najbolje govore slike objekata koje je BiH naslijedila od bivše Jugoslavije. Zidovi buđavi, podovi neprepoznatljivi, krovovi propali... Prava slika naše diplomatije. A ministri putuju li, putuju.

Niko ne spori da je to zapravo i posao ministra inostranih poslova, ma ko on to bio, ali i tu treba da postoji neki red i procjena šta nam treba, a šta ne. Neće nam se popraviti spoljnopolitički imidž ako nam se ministar bude pojavljivao na svakom forumu, konferenciji i seminaru.

To je upravo ono što Crnatku trenutno najviše zamjeraju. To da je previše prisustvovao takvim skupovima, a istovremeno na veoma malo zvaničnih sastanaka sa važnim zvaničnicima iz regiona, Evrope i svijeta na kojima bi razgovarao o nekim bitnim pitanjima.

Zbog čega je to tako moraće sam da da odgovor pred poslanicima polovinom novembra kada će to pitanje doći na dnevni red.

U cijeloj priči nije toliko bitan ni sam Crnadak. Važno je da neko odgovori zbog čega BiH godinama samo diže ruke i sliježe ramenima kada se pomene njena diplomatija.

Dosta je bilo sastanaka raznih komisija i grupa čiji se rad svede na to da usvoje nekoliko zaključaka kojih se ni oni sami ne sjećaju nakon nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana