Diplomatska ofanziva

Vedrana Kulaga Simić

Evropski šefovi diplomatija i parlamentarci, kao i predstavnici američke administracije posjetili su ove sedmice BiH. Sastanak tamo, sastanak ovamo, a poruka sa svih mjesta ista: BiH je u ozbiljnim problemima i domaći predstavnici vlasti treba da nađu rješenja koje će zemlju pokrenuti sa mrtve tačke, potreban je novi pristup, ali kriterijumi za ulazak u EU ostaju isti.

Da samo u velikim problemima, to odavno znamo. Da je rješenje na domaćim snagama - i to, ali teško da će neke stvari krenuti nabolje u nekom bližem periodu.

BiH već dugo muku muči sa istim problemima koji su nadaleko poznati: sprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije te borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, nekoliko stotina hiljada nezaposlenih i tako dalje i tako šire.

Diplomatska ofanziva na BiH samo je još jednom potvrdila gore navedeno. Ponuđena je pomoć i kao bezbroj puta do sada jasno rečeno da je sve na domaćim liderima.

Šefica hrvatske diplomatije ponudila je pomoć nadležnima u BiH na njihovom putu ka EU, od koje je ova zemlja i više nego daleko. Evropski parlamentarci su skrenuli pažnju na ono na šta su se proteklih dana i mjeseci fokusirali predstavnici iz civilnog sektora. Čak su neki od njih pozvali i stanovnike RS da, kao i oni u FBiH izađu na ulice. Kako će to da riješi probleme u BiH nikome nije jasno.

Svoju podršku na putu BiH dala je i američka administracija i to preko direktora Odjeljenja za južnu i centralnu Evropu u Stejt departmentu Džonatana Mura.

Svi daju podršku i nude pomoć, ali pomaka nema.

Da li smo zaista toliko komplikovano posebni ili ...? Da li je problem u nama ili u onima koji za nas možda imaju neke planove koji se ne slažu sa stvarnom slikom ovog podneblja? Da li ćemo imati neke koristi od svih tih silnih posjeta i sastanaka?

BiH je u pat poziciji i to je svima jasno, isto onoliko koliko je teško povjerovati da će se neka klupko početi odmotavati do kraja ove izborne, 2014. godine.

Predstavnici Evropske unije su došli i time pokazali da nam ipak nisu u potpunosti okrenuli leđa, ali i poručili da žele da BiH postane funkcionalna zemlja koja može da nastavi ili bolje rečeno da počne sa sprovođenjem reformi koje su potrebne za gradnju njenog evropskog puta.

I toliko od diplomatskih posjeta. Dođoh, prođoh, otidoh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana