Diplomatska katastrofa

Vedrana Kulaga Simić

BiH nema puno stvari kojima može da se pohvali, a svakako da jedna od njih nije diplomatsko-konzularna mreža koja u proteklim godinama nije uradila skoro ništa za matičnu zemlju, ali je veoma spremno izvukla milione maraka iz njenog budžeta.

O diplomatiji BiH, ili možda bolje rečeno njenom pokušaju, svašta se pričalo, ukazivalo na probleme, čak i hvalilo, ali kada se povuče crta, nema se šta reći. Rezultata ni u priči, a o ugodnom životu diplomata i nižerangiranih službenika mogla bi biti napisana i bajka.

Posebno loše stanje i utisak odaju diplomatski kadrovi ove zemlje koji su stacionirani na Bliskom istoku gdje BiH ima brojna predstavništva, a ni mrvu koristi.

I dok brojne zemlje, možemo samo uzeti primjere iz regiona, u te krajeve šalju iskusne diplomate i majstore u tom poslu, u BiH karte za te destinacije dobijaju mahom neiskusni ljudi koji nemaju dodira sa diplomatijom, što nevoljno potvrđuju i oni koji su zaduženi za praćenje njihovog rada.

Bliski istok je samo jedan od primjera, a ništa bolja slika nije ni u ostalim dijelovima svijeta gdje BiH razvija svoju diplomatsku mrežu, ali je, bolje rečeno, trga kao paučinu.

Najgore u cijeloj toj priči, ipak i nažalost, nije to što se na nekim pozicijama daje prilika ljudima koji nisu za taj posao nego što se te greške pojavljaju godinama. Malo gdje je od uspostavljanja DKP-ova BiH imala neke koristi, a da je za to direktno zaslužan neko od diplomata. A to im je bio posao, a ne uživanje daleko od kuće i čekanje penzije. Mada to mnogi nisu uzeli za ozbiljno i zato jesmo u situaciju da se, na primjer, u Emiratima nalazi ambasador kojem je to prvi diplomatski posao, ili što je u Kataru čovjek koji ne zna nijedan strani jezik, a mimikom teško može da ugovori neki posao i/ili investiciju za BiH.

Za takvo stanje u DKP mreži znaju svi. Dobar dio se pravi da to i nije baš tako, dok ostale, izgleda, baš briga jer su oni svoj dio posla uradili - ispunili obećanja svojim ljudima da će za poslušnost i vjerovatno dobro obavljene druge poslove jednog dana postati ambasadori i svi biti srećni i zadovoljni na kraju.

Ta praksa, na koju već i previše dugo mnogi ukazuju, mora da bude prekinuta. BiH su potrebne investicije, a do njih vode sposobnost i obrazovanost - prave diplomate koji znaju kako i šta treba da urade da bi došli do toga.

Vjerujem da takvih ima u BiH i sa priznatim diplomama, a ne samo sa nekom od partijskih knjižica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana