Diplomatija začinjena psovkama

Svjetlana Šurlan

U BiH danas svako sebi daje za pravo da se bavi diplomatijom.

Slučaj savjetnika federalnog ministra poljoprivrede Jerka Lijanovića, Suada Čamdžića pravi je primjer za to.

On se, očigledno bez ikakve profesionalne i diplomatske kulture, na eminentnom skupu UN organizacije ponašao čaršijski, kao da nije ni izašao i bh. mahale.

Čamdžić je ambasadoru BiH u Rimu i stalnom predstavniku BiH u Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede UN (IFAD) rekao "da se j... i da ga nabije na k....", te dramatično napustio sto.

"Čašćenje" ambasadora ovim "sočnim psovkama" Čamdžiću očigledno nije bilo dovoljno, pa je ambasadoru poručio da će "raditi ono što je naumio", a da Ambasada BiH radi kako ona hoće.

Bez očiglednog povoda i u namjeri da izazove incident Čamdžić je učešće BiH na skupu posvećenom razvoju poljoprivrede pretvorio u diplomatski incident, poslije kojeg njegova smjena u kabinetu ministra Lijanovića ne bi trebalo da bude sporna.

Čamdžić je svojim postupkom dokazao da u institucijama treba prekinuti praksu imenovanja po ko zna kakvim kriterijumima, osim stručnosti, jer su posljedice toga očigledno fatalne.

Poslije ove bruke pred svijetom logično se postavlja pitanje, ko to savjetuje zvaničnike ove zemlje? Kakve su njihove profesionalne reference? Znaju li uopšte kakvo ponašanje se ostavlja kod kuće, a kakvo pokazuje svijetu?

Nesumnjivo je da su status BiH u međunarodnim organizacijama, koji je ionako na "staklenim nogama", svojim uličnim rječnikom odlučili da unište Čamdžić i njemu slični.

Svijetu smo još jednom pokazali da je njegovanje odnosa među nama samima veoma težak zadatak, a da ne govorimo o odnosima sa strancima.

Sutra ne treba da čudi ako funkcioneri iz BiH na bilo kojem važnijem događaju u svijetu budu nepoželjni.

Zasluga je to mnogih Čamdžića.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana