Diplomatija pod ručnom

Vedrana Kulaga Simić

Tresla se gora, rodio se miš!

Tako se najjednostavnije može opisati dugo najavljivana sjednica Istražne komisije za analizu stanja u diplomatsko-konzularnoj mreži i saslušanje prvog čovjeka Ministarstva inostranih poslova ove zemlje Igora Crnatka.

Iako su mnogi mjesecima čekali datum kada će se ministar naći pred članovima komisije kako bi se objasnilo u najmanju ruku katastrofalno stanje u DKP mreži, na kraju je priča svedena na to kakvo je stanje na terenu, a u sjenci je, ponovo, ostalo pitanje koje je odavno nad BiH - ko je za to kriv?

BiH definitivno ima najlošiji diplomatski status kada je riječ o državama regiona, ali i šire, zbog čega ne treba da čudi da sa brojnih adresa gotovo svaki dan stižu kritike u vezi sa stanjem u njenoj DKP mreži.

Odavno je jasno da se ambasadori mahom postavljaju na osnovu simpatija koje imaju prema nekoj od političkih partija koje su na vlasti, a ne prema stečenom obrazovanju iz diplomatije i međunarodnih odnosa, te iskustvu u tim važnim vodama.

Takav odnos prema pozicijama ambasadora i drugim važnim u sjedištima širom Evrope i svijeta doveo je do ovoga što danas imamo, a imamo veoma loš imidž i nepovjerenje koji ni u snu ne mogu da podignu BiH u očima stranaca i otvore nove puteve za nove investicije.

A to je BiH, kao i svakoj zemlji, potrebno. Nažalost, daleko smo od toga.

Urušavanje diplomatije ove zemlje traje godinama, a mnogi su to znali, vidjeli, ali nisu reagovali. A mogli su. Zašto je to tako, to najbolje oni znaju, a javnost iz svega toga može da pročita da je i od takvog rasula neko vješto izvlačio korist na opštu štetu.

Problemi diplomatije ne mogu više pod tepih. Jednostavno jer ni tamo nema više mjesta. Toliko je stvari završilo baš na "toj adresi" da pojedinci ne bi smjeli ni da pomisle da i ovaj put krenu po starim, dobro utabanim stazama.

Diplomatija je svakako jedan od stubova svake zemlje i samo jaka, odgovorna i sposobna mašinerija u sjedištima DKP-a može biti garant stabilnog spoljnopolitičkog statusa. To je ono što treba BiH, a put do toga sigurno nisu nesposobni ljudi na rukovodećim pozicijama koji se tek na tim zadacima prvi put susreću i sa definicijom diplomatije.

Istražna komisija sa početka mora da sastavi zapisnik i da jasno usmjeri nadležne kuda dalje. BiH mora, ako to želi, da izađe na pravi put, i to što prije. Više nisu u pitanju minuti, već sekunde. Ne samo za diplomatiju.+++ 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana