Diplomatija po Alkalaju

Glas Srpske
Diplomatija po Alkalaju

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj prava je slika stvarne ali nevjerovatne tvorevine BiH, paradigma njene diplomatije koja je, kao nigdje u svijetu, pretvorena u servis stranačkih i ličnih potreba. Silajdžićevih i Alkalajevih.

Posljednji gaf ovog uhodanog dvojca Stranke za BiH je najava organizovanja komemorativnog skupa 11. jula u Ambasadi BiH u Kanberi u Australiji, povodom obilježavanja pogibije Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.

S ciljem pretvaranja te ambasade u vjersko-propagandni objekat Alkalaj je odmah opozvao otpravnika poslova ambasade Momčila Vukovića i na njegovo mjesto, sve sa putnim nalogom, u daleku Australiju uputio Dinka Tomca sa zadatkom da organizuje komemoraciju.

U sklopu tog obilježavanja planirano je učenje fatihe, izvođenje ilahija i nastup hora "Šehidi", ali i podjela propagandnog izbornog materijala s uputstvom za način glasanja.

Vuković je hitno ražalovan, jer je počeo da postavlja pitanja oko nevjerovatnog naređenja o upotrebi zgrade ambasade za obilježavanje stradanja pripadnika samo jednog naroda.

Znači li to, s razlogom je pitao Vuković, da bi u zgradi ambasade poslije ovoga trebalo da se daju parastosi i održavaju mise za poubijane Srbe i Hrvate tokom rata u BiH, i možda i za one stradale u Drugom svjetskom ratu?

U Ambasadi BiH u Kanberi trenutno su zaposlena samo tri čovjeka, a za komemoraciju je najavljeno prisustvo oko 400 ljudi. Silajdžić i Alkalaj i taj su problem riješili lako: angažovali su Vijeće BiH organizacija Australije i predsjednicu tog udruženja Senadu Softić-Telalović.

Zbog "visokog cilja" namjere obilježavanja 11. jula u zgradi ambasade, zanemarili su čak i činjenicu da je to podijelilo i same Bošnjake u Australiji i izazvalo sukob među njihovim organizacijama.

Naime, Upravni odbor Australijsko-bosanskog islamskog centra "Dir Park" donio je odluku kojom taj centar zamrzava sve odnose sa  Vijećem BiH organizacija, a kao jedan od razloga navedena je i zloupotreba komemoracije u vezi sa Srebrenicom.

Dakle, pošto je nemoguće da se ova vanustavna odluka institucionalno spriječi iz same BiH, kako bi to trebalo, onda nema bolje reakcije od te.

Jer, normalnog čovjeka tješi saznanje da Bošnjaci, ipak, nisu "svi 100 odsto kao Silajdžić i Alkalaj".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana