Diplomatija bez odgovora

Vedrana Kulaga Simić

BiH, kao zemlja, ne funkcioniše. I to nije samo posljednjih mjeseci, nego su svi svjesni da su korijeni problema u daljoj prošlosti. Nekada se i činilo da napreduje, ali bi nazadovanje često i veoma brzo stiglo kao hladan tuš.

U mnogim sektorima je previše nesuglasica i razmirica pa nije moguće čak ni vidjeti izlaz iz tog lavirinta međusobnih optužbi za sve i svašta te guranja u prvi plan ličnih i neispunjenih ratnih ciljeva i interesa.

Zajednički nivo vlasti je, s pravom, ponajviše na meti kritika, posebno ako se uzmu u obzir računi koji na dnevnom, mjesečnom i godišnjem nivou stižu na naplatu građanima kao poreskim obveznicima.

Preglomazna administracija, institucija za nešto, a, u stvari, ni za ­šta je u neku ruku slika i prilika onog što, uz kojekakve privilegije i naknade, postoji na tom zajedničkom nivou vlasti u BiH. Jedan djelić te slagalice je Ministarstvo inostranih poslova koje je, uz resor odbrane, stalno pod lupom jer dosta, pa čak i previše toga nije došlo na svoje mjesto. Ali i to je odraz onoga što BiH zaista jeste.

U nekoliko navrata ranijih godina pokretane su priče o diplomatiji, od sjedišta u Sarajevu do brojnih ambasada i konzulata širom svijeta. Rad i djelovanje ministara, ambasadora i drugih diplomata gurani su kao tema na dnevne redove sjednica Predstavničkog i Doma naroda, ali je, po nekom nepisanom pravilu, sve to padalo u vodu jer nije bilo dovoljno volje da se o tome otvoreno priča u potrazi za održivim rješenjima ili se i pričalo, da se priča, te da kraj bude u riječima - tresla se gora, rodio se miš.

Na samom početku mandata aktuelne ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković od strane onih koji su joj bliski i koji su joj dali da bude  na toj poziciji čulo se da će biti gafova s njene strane. I tako se pokazalo. Dosta toga je uradila na svoju ruku. Ignorisala dosta pravila i lanac koji je na snazi, makar i na papiru. U parlamentarnim salama je gotovo nije ni bilo, a prema posljednjim podacima sa tih adresa, takav odnos i ponašanje su prevršili svaku mjeru te su pojedinci odlučili da dignu ruke od nje i da pitanja koja su mjesecima ostajala bez odgovora proslijede drugima iz tog diplomatskog svijeta ne bi li napismeno dobili podatke koje traže.

I na taj način je Turkovićeva, kao i u nekim drugim slučajevima, pokazala svoj lični i profesionalni odnos prema Parlamentu i onima koji su tamo da predstavljaju stanovnike BiH i čije je pravo, a prije svega obaveza da od resora inostranih poslova traže informacije o ponašanju u sjedištu, te u bijelom svijetu.

BiH nikada nije sredila stanje u svojoj diplomatiji. Nekada nije mogla, a češće nije htjela jer joj to, aman, nije u interesu. I dok god je tako, neće ni u BiH biti kao u normalnim zemljama jer je posao diplomata da rade za sve u svojoj zemlji, a ne za one koji su ih postavili na te pozicije. Od ministra pa nadalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana