Diplomatija bez diplomata

Dragana Orlović

Diplomatsko-konzularne mreže BiH godinama su na meti kritika zbog velike potrošnje novca, lošeg rada i kadrovske strukture.

Pozicije konzula sve češće dobijaju politički podobne osobe, a sve manje karijerne diplomate.

Da je tako najbolje pokazuje podatak da BiH ima šest konzulata u svijetu, od kojih pet vode konzuli bez ikakvog diplomatskog iskustva.

Tako od generalnih konzulata u Čikagu, Istanbulu, Milanu, Štutgartu, Minhenu i Frankfurtu, samo konzulat u Milanu ima karijernog diplomatu, koji je imenovan na tu funkciju sa mjesta savjetnika u Ministarstvu inostranih poslova (MIP) BiH.

Uloga generalnih konzulata prvenstveno je rješavanje statusnih pitanja naših građana u dijaspori, što podrazumijeva odlično poznavanje domaćih i međunarodno-pravnih propisa, ali nigdje nema jasnih pokazatelja na koji način su ta pitanja riješena.

Još jedan od problema naše diplomatiji bez diplomata je nacionalna struktura, koja je i više nego drastično narušena u korist Bošnjaka, kojih ima gotovo dvostruko više nego Srba i Hrvata zajedno.

Sve to ukazuje na činjenicu da je neophodno napraviti detaljnu analizu cijele kadrovske strukture u diplomatsko-konzularnoj mreži, počevši od njihovih kvalifikacija do učinka.

Međutim, od osnivanja MIP-a nije obavljena kvalitetna analiza stanja iako druge zemlje to rade dva puta godišnje.

Najubjedljiviji dokaz da u BiH ne postoji interesovanje da bude urađena analiza stanja u MIP-u i diplomatsko-konzularnoj mreži, jer mjestima u diplomatiji pojedinci nagrađuju svoje kadrove i to bez ikakvih diplomatskih referenci.

Skandalozno jeste i što BiH nema izrađen zakon o spoljnoj politici, kao i da to pitanje već deset godina stoji u nečijoj ladici.

Ali kao što to obično biva, u mnogim sferama u BiH, pa tako i u diplomatiji, mnoge probleme i anomalije najlakše je ostaviti ispod tepiha ili ponuditi neko rješenje koje će zatim ostati samo mrtvo slovo na papiru i sa potpisom "diplomate".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana