Diplomate

Marijana Miljić Bjelovuk

Krivci za ovakvo stanje su svakako nadležni za DKP mrežu, jer dopuštaju da BiH predstavljaju neobrazovane diplomate, čiji je jedini cilj da uživaju trošeći budžetski novac građana

Građani BiH nemaju nikakve koristi od diplomata koje ih predstavljaju u inostranstvu, a za čije plate godišnje iz budžeta institucija BiH iscuri nekoliko miliona maraka.

Da je tako pokazuje i dokument koji je Savjet ministara BiH dostavio Predstavničkom domu Parlamenta BiH, a u kojem ni u jednoj rečenici nisu pohvaljene diplomate iz BiH, jer jednostavno nisu ništa dobro ni uradile.

Ovaj dokument je pokazatelj katastrofalnog stanja u diplomatsko-konzularnoj (DKP) mreži BiH, jer svaka rečenica svjedoči o tome da aktivnosti i diplomatski kontakti nemaju nikakve efekte. Iz svojih udobnih fotelja i luksuznih smještaja nisu omogućili realizaciju nijednog ozbiljnog privrednog projekta, ni posjetu na visokom nivou.

Osim toga, njihov nastup na sastancima u zemljama okarakterisan je kao agresivan, neumjeren i kontraproduktivan, što jasno govori o tome kakvi nas ljudi predstavljaju u inostranstvu. Sve to ukazuje na činjenicu da diplomate rade sve samo ne ono što bi trebalo. Odnosno, ne rade ništa, ponekad se pojave na poslu, odu na sastanke, čisto da to bude zabilježeno u spisima.

Krivci za ovakvo stanje su nadležni za DKP mrežu, jer dopuštaju da BiH predstavljaju neobrazovane diplomate, čiji je jedini cilj da uživaju trošeći budžetski novac građana.

Zauzvrat građani BiH ništa ne dobijaju osim loše slike koju diplomate diktiraju o svojoj zemlji.

Ovakav stav i ponašanje diplomata sigurno je glavni uzrok zbog kojeg strani investitori okreću glavu od BiH i za nju ne žele ni da čuju, a kamoli da ulažu svoj novac u projekte koji će omogućiti otvaranje radnih mjesta.

Ovakav scenario strani investitori pisaće o BiH sve dok u DKP-ovima budu sjedili nestručni ljudi.

Jedno je sigurno, a to je da mnoge diplomate samo sramote BiH i dodatno je, iako smo mislili da ne može više, unazađuju. Analiza rada DKP-a godinama se prolongira sa jednim ciljem, jer bi sigurno ovaj dokument pokazao ono što već odavno svi znaju.

I dok čekamo na analizu, čije će donošenje pojedinci sigurno dodatno prolongirati na nekoliko idućih godina, diplomate će nastaviti sa starom praskom lošeg, odnosno nikakvog rada i trošenja budžetskog novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana