Diplomac

Željka Domazet

Da je BiH ogrezla u svakojakom javašluku potvrđuju i informacije da je prvi čovjek najvažnije i najosjetljivije bezbjednosne agencije Osman Mehmedagić bez validne diplome. Da li je zaista diploma direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije validna ili je riječ o diplomi pribavljenoj različitim muljažama, potvrdiće istraga, ali je sramotno da bilo ko uživa na nekom radnom mjestu sa dokumentima koja nisu stečena na valjan i zakonom propisan način.

Kao nigdje u svijetu, u ovoj zemlji se izgleda stručna sprema dokazuje bez dokumenata, papiri se uzimaju zdravo za gotovo i kada se samo malo začačka, onda se otkrivaju silan javašluk i kojekakve malverzacije.

Ako se ima u vidu činjenica da svi zvaničnici budu birani ili imenovani kroz različite službe, vrlo je indikativno da osnovne provjere kada je riječ o stručnoj spremi nisu detaljno izvršene za direktora OBA. Uzme li se u obzir činjenica da je diploma koju je Mehmedagić dostavio prilikom imenovanja za direktora OBA stečena prije 12 godina, a da je riječ o vremešnom čovjeku koji bi za koju godinu trebalo da ide u penziju, svakom ko iole drži do validnog obrazovanja moralo je to biti signal da izvrši dodatne provjere o tome gdje i na koji način je stečena.

Kada se ima u vidu činjenica da se radi o diplomi čovjeka koji treba da se bavi vrlo osjetljivim i povjerljivim pitanjima jedne zemlje, onda su te provjere morale biti daleko temeljitije i opsežnije. Da je neko diplomac i da stiče fakultetsko obrazovanje pri zalasku radnog vijeka je igrarija iza koje može biti lični hir ili neki prljavi posao ili namjera.

Vrlo je indikativno da se na čelo jedne bezbjednosne agencije kakva je OBA postavlja čovjek koji je “završio” fakultet koji nema nikakve veze sa bezbjednošću i uz to je privatni. Bez obzira na to kako će se završiti ova blamaža, jasno je kao dan da bi u svim institucijama u ovoj zemlji morala da bude izvršena detaljna inspekcija o tome ko ima kakve diplome i zvanja, na koji način i gdje ih je stekao i da se dodatno povede računa o tome kome se povjeravaju važni poslovi u zemlji.

Kako će provjera diplome Osmana Mehmedagića završiti, nemoguće je prognozirati jer nije prvi put da je diploma nekog zvaničnika u ovoj zemlji sporna, ali činjenica da je i stručna sprema onih koji vode institucije pod velikim znakom pitanja dovoljno govori sama za sebe. Imajući sve to u vidu, nije ni čudo da i zbog ovakvih stvari i propusta BiH srlja u sunovrat. Kako su stvari krenule, neće biti čudo da oni koji su zaista godinama trljali klupu i po svim standardima stekli diplomu, znanje i zvanje budu dokazivali da sve to posjeduju, dok će oni koji svoje diplome i zvanja stiču na rate i po trafikama voditi institucije i ovu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana