Diploma za ukras

Dragana Orlović

To da fakultetska diploma nije garancija da ćete se u današnje vrijeme brzo i lako zaposliti postalo je već odavno sasvim jasno i poznato. Na tržištu rada vlada ogromna konkurencija, a armija nezaposlenih u redovima čeka za svako novootvoreno radno mjesto.

Veze, poznanstva, prijateljstva, partijska knjižica ili neka luda sreća postale su, nažalost, obavezan dodatak diplomi i provjereni recept za dobijanje boljeg i plaćenijeg posla. Čast izuzecima. I firmama, i poslodavcima.

I tako u nedostatku radnih mjesta mnogi su prinuđeni da traže i rade bilo šta kako bi zaradili za život, ali ni traženje tog "bilo šta" nije lako.

Poslodavci su većinom nepovjerljivi prema fakultetlijama koji im se javljaju na konkurse za poslove predviđene za one sa srednjom stručnom spremom ili NK radnike, pa tako diploma umjesto prednosti automatski postaje kamen spoticanja.

Apsurd jeste, ali dešava se da su mnogi ostali uskraćeni za radno mjesto baš zato što su bili previše kvalifikovani.

Zašto? Jednostavno iz straha. Poslodavci ne žele da angažuju nekoga ko će, kako kažu, u njihovom preduzeću biti samo dok ne pronađe nešto bolje.

Svjesni da im previše kvalifikovani radnici mogu biti teret a ne pomoć, već na samom početku ih eliminišu.

Ima logike, ali nije pošteno.

To je posebno slučaj sa mladim ljudima koji su "friški" sa fakulteta. Govore strane jezike, posjeduju razne sertifikate i poznaju rad na računaru, ali nemaju iskustvo. Njihova aplikacija na konkursima za određeno radno mjesto gdje su i više nego previše kvalifikovani direktno je precrtana. Rijetko ko od poslodavaca na njih gleda iz ugla da su oni spremni da rade, da im treba da zarade i da su tu jer nemaju drugog izbora. Da kod kuće imaju na desetine odbijenica i da zahvaljujući njima i nemaju to neophodno radno iskustvo, koje je jedan od glavnih uslova za dobijanje posla.

I dok se tako vrte ukrug, odlazeći razne razgovore za posao, obeshrabreni su i svjesni da im je diploma, umjesto olakšice, postala jedna ozbiljna i nelogična prepreka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana