Dino i ostali licemjeri

Darko Momić

Direktorica BH Radija Pejka Medić od dolaska na tu funkciju u maju 2017. godine nalazi se na meti brutalnih napada i uvreda zbog kojih je tražila i policijski zaštitu. Na čelu kolone u posljednjem orkestriranom napadu našao se režiser Dino Mustafić koji svoj bosanski/bošnjački ekstremizam nevješto pokušava da umota u oblandu navodne borbe za građansku BiH.

Mustafić je na “Tviteru” optužio Medićevu da je suspendovala redakciju Dramskog i dokumentarnog programa uz ocjenu da je to “ideološko-politička cenzura koja ne smije proći bez reakcije kulturne javnosti”. Uprkos tome što su njegove tvrdnje potpuno neosnovane i lažne, jer je Medićkin jedini grijeh što je od urednika Dramskog i dokumentarnog programa Miralema Ovčine tražila da u planu programa naznači koji program je reprizni i po koji put se reprizira iz prostog razloga što su neke emisije i drame reprizirane skoro svake sedmice, uslijedile su reakcije, ali ne kulturne javnosti. Na Medićku se ostrvila sarajevska vrana i jalija upućujući joj putem društvenih mreža najcrnje prijetnje i uvrede, a Mustafićeve lažne optužbe podržali su i bivši novinar, pardon bivši kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH Bakir Hadžiomerović, zatim direktor Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica Emir Suljagić, kao i par skribomana srpskog imena i prezimena sa mjestom prebivališta u najvećem gradu Republike Srpske.

Pored lažnih optužbi da je suspendovala redakciju Dramskog i dokumentarnog programa, što je u svom saopštenju nedvosmisleno potvrdio i generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović i tom istinom na sebe navukao gnjev sarajevske čaršije, Medićki se na teret stavlja i da je onemogućila i zabranila pojavljivanje pojedinih sagovornika u programu BH Radija. Ona je to i otvoreno priznala uz obrazloženje da dok je ona na čelu BH Radija na tom mediju nema mjesta za ostrašćene i neadekvatne sagovornike koji svojim pristrasnim i neobjektivnim izjavama iritiraju najveći dio pripadnika jednog naroda. I apsolutno je u pravu, jer proklamovana uređivačka politika javnog RTV servisa BiH, a prirodno bi bilo i svih drugih medija, treba da podrazumijeva objektivan i uravnotežen pristup prema svim pojavama i događajima, pa tako i prema događajima iz najbliže istorije koji opterećuju međuljudske i međunacionalne odnose na ovim prostorima zato što niko ne želi da prihvati da stvari nisu crno-bijele i da je stereotip o žrtvama na jednoj i zločincima na drugoj strani upravo to - stereotip.

A objektivan i uravnotežen pristup podrazumijeva upravo razbijanje stereotipa. I zato ne čudi što lažni borci za slobodu govora nijednom nisu problematizovali što se u programu BH Radija godinama nije čuo glas Dževada Galijaševića. I neka nije, ali nazvati neke ljude licemjerima za njih je donekle i pohvalno.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana