Dim na malom odmoru

Danijela Bajić
Dim na malom odmoru

Dok se klasične cigarete posljednjih godina temeljno protjeruju, elektronske su postale dostupne čak i djeci, a kako u sebi ne sadrže duvan, već neke druge materije, one ne podliježu zakonu o zabrani prodaje maloljetnim licima.

Stariji pušači ih ne smatraju štetnim već kao prelaznu varijantu između prave cigare i konačnog prestanka pušenja. Mlađi su, izgleda, jedva dočekali takvo objašnjenje pa ga, uz alibi odraslih, kupuju i troše maksimalno.

Ova nova razbibriga dežurnih zavisnika - takozvani “vejp” postala je in, tako da više ni motani duvan nije alternativa za sve skuplje klasične cigarete u kutijama. Novi porok danak uzima na javnim mjestima, a sve češće i u školama.

Laici bi rekli da su pametni tinejdžeri našli rupu u sistemu pa samo oponašaju starije i puše ono što je markirano kao “bezopasno”. Problem je višeslojan, jer, ne samo da je “vejp” štetan, već je u potpunosti zakonit za nabavljanje, čak i za one ispod 18 godina.

“Tik tok” generacija puši “vejp” u učionicama, a novo dokazivanje zrelosti su raznorazni izazovi koji uključuju i ovaj modni trend. A on im je lako dostupan. Klinci, i oni malo ili puno stariji, mogu da ga u raznim aromama kupe na kiosku, bez pokazivanja lične karte.

S druge strane, i proizvođači su se vrlo lukova snašli da regrutuju nove pušače, tako što nude “zdravije” varijante u stotinama različitih oblika, tako da i zakonodavci imaju muku da to sve predvide i obuhvate propisima.

Bez obzira na alarme zdravstvenih radnika i struke koji kažu da i e-cigarete, iako manje opasne od pravih, takođe štete zdravlju, jer nikotin izaziva zavisnost a, kod mlađih mogu da budu uvod u pušački staž i prelazak na pravi duvanski dim.

Zato, dragi roditelji, brzo na “Jutjub” i dobro proučite razliku između ponjer banka i “vejpa”, jer su prema pisanju svjetskih medija testovi na e-cigaretama zaplijenjenim od mladih otkrili da sadrže opasne nivoe olova, nikla i hroma.

Edukujte djecu o štetnosti novog trenda, jer država očigledno ne planira da zabrani mlađima kupovinu proizvoda koji su prosvjetari i ljekari odavno markirali kao štetnog po zdravlje i razvoj mladog čovjeka. Na kraju se, izgleda, sve svodi na kućno vaspitanje.

Osim u slučajevima gdje i mame i tate vole da elektronski zadime prostoriju. Tu već pomoći nema

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana