Dil sa kriminalom

Goran Maunaga

Novi prilog paradoksima u BiH, dilovima koji će ostati nekažnjeni je i činjenica da je Služba za poslove sa strancima cijelih sedam godina, dok je na njenom čelu bio Dragan Mektić, bila smještena u prostorijama sandžaklijske firme "Ećo kompani" čiji je suvlasnik Smail Ećo u decembru deportovan iz BiH na tri godine jer predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost.

Bezbjednosna agencija sve vrijeme je bila smještena, dakle, kod osobe opasne po nacionalnu bezbjednost.

Posebno je zabrinjavajuće to što, kako tvrde upućeni, vlasnici prostorija koje je Služba unajmljivala nikada nisu prošli bezbjednosne provjere, a imali su ključeve svih prostorija i slobodan pristup u njih.

I zato stanovnici BiH mogu samo da strahuju, i da od Boga mole pomoć kad je u pitanju bezbjednost u BiH.

Tim više jer i sadašnji direktor Službe Slobodan Ujić, pokušavajući da ublaži činjenice i izvadi Mektića, pretpostavlja da bezbjednosno opasni Ećo "možda nije bio opasan svih tih sedam godina, nego samo u posljednje vrijeme".

Dodatno porazno je i to što su, umjesto Službe, Mektića i Ujića, Eću kao opasnog po nacionalnu bezbjednost identifikovale druge bezbjednosne agencije.

A još poraznije je to što je Služba tako opasnom kriminalcu, kao i njegovim kompanjonima, umjesto protjerivanja, pokriće za boravak u BiH pravila fiktivno regularnim odobrenjima. Uz to su za par godina zaradili milione na račun te službe.

Poslije svega, zbog nedostatka istrage, niko sa sigurnošću ne može da tvrdi do koje su mjere Mektić i Ujić ugrozili državu BiH i njenu bezbjednost.

A i Mektić i Ujić, poslije ovakvih saznanja, ni u jednoj pravno uređenoj državi više nikad ne bi mogli da obavljaju nijednu funkciju od javnog, društveno-državnog značaja. Plus, što bi dodatno debelo krivično odgovarali.   

Ali pošto je riječ o BiH, o tome neće biti sprovedena ni istraga, a kamoli da će položaji dvojice "bezbjednosnih faktora" biti dovedeni u pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana