Dika i ponos

Anita Janković Rečević
Dika i ponos

Znanje učenika u Srpskoj posljednjih godina vrlo je oskudno i krhko. To nažalost nije paušalan zaključak nego činjenica koja je ovdašnju javnost u nekoliko navrata ošamarila u vidu poraznih rezultata testova koje su rješavali osnovci.

Početkom 2019. godine kompletno društvo se šokiralo kada je PISA testiranje u BiH pokazalo da je svaki drugi učenik u našoj zemlji funkcionalno nepismen. A u godinama koje su se nizale to se pokazalo kao vrlo tačnim, bar kada je riječ o eksperimentalnoj maloj maturi u Srpskoj koja je pokazala da svršeni osnovci posjeduju nizak nivo znanja iz srpskog jezika, a na nezadovoljavajućem nivou je i znanje iz matematike.

Stav stručnjaka je da su nove generacije djece sve neodgovornije i sa manjim stepenom interesovanja za školske obaveze što za posljedicu ima tanušno znanje, naročito nakon pojave virusa korona s obzirom da je tokom pandemije izvođena nastava na daljinu. 

Međutim, da u Srpskoj i BiH ima djece koja bi trebalo da budu dika i ponos ove zemlje uvjerili smo se prethodne sedmice. Riječ je o šestočlanoj ekipi naših srednjoškolaca koji su učestvovali na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi u Velikoj Britaniji, najprestižnijem svjetskom takmičenju te vrste. Učenici BiH ekipno su zauzeli 13. poziciju u konkurenciji od 108 zemalja, što je najbolji skor u istoriji zemlje. 

Te male pametne glave ispisale su matematičku istoriju BiH zlatnim slovima i kada je riječ o osvojenim medaljama jer se prvi put za 32. godine desilo da jedan naš učenik osvoji zlato, a ove godine taj uspjeh nije postigao jedan, već čak tri naša momka. To su gimnazijalci iz Banjaluke, Trebinja i Sarajeva koji su briljirali na matematičkoj olimpijadi dokazavši da se mogu nositi sa genijalcima iz Kine, SAD, Južne Koreje, Vijetnama.... 

Škole, lokalne zajednice, entiteti i na koncu nadležni sa nivoa BiH trebalo bi da učine sve da tim zlatnim momcima olakšaju dalji put obrazovanja. Da ih visokim stipendijama motivišu da ostanu ovdje, da kroz nekoliko godina nose indeks sa logom naših univerziteta a ne inostranih, što je vrlo izvjesno da će se desiti jer stranci ne prezaju kada je riječ o vrbovanju naših mladih, naročito onih koji imaju veoma razvijene vještine logičkog razmišljanja. U njihovu spremnost za otimanjem ljudstva BiH se proteklih decenija više puta uvjerila, a nažalost uvjerava se i dalje.   

Trojac zlatnih matematičara idealan je primjer na kojem bi Srpska i FBiH konačno trebalo da pokažu spremnost i preduzmu konkretne korake koji će zaustaviti odliv mladih, da pokažu da umiju cijeniti trud i rad te da najbolji među najboljima moraju imati prioritete ispred tatinih sinova i stranačkih uhljeba. 

Postignuće ove djece ima još veći značaj ako se u obzir uzmu podaci o krhkosti znanja s početka ove priče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana