Dijaspora

Tanja Šikanjić
Dijaspora

U BiH godišnje u prosjeku pristigne oko dvije milijarde maraka iz dijaspore, kao pomoć koju stanovnicima BiH šalje rodbina iz inostranstva.

Usljed pada standarda i povećanja nezaposlenosti u zemlji, novčane doznake su posljednjih godina značajan vid pomoći, kojoj se može pripisati zasluga što deficit tekućeg računa BiH nije drastično veći.

Iako su koristi ove finansijske pomoći višestruke, jer utiču na poboljšanje kupovne moći stanovništva, a samim tim i na rast proizvodnje, kod nas još uvijek nije prepoznat značaj dijaspore, jer ni na entitetskom, niti na državnom nivou, ne postoji ministarstvo koje bi se bavilo isključivo ovom populacijom.

Za razliku od Srbije, u čijoj Vladi djeluje Ministarstvo dijaspore, koje je zaduženo za stvaranje uslova za uključivanje državljana Srbije koji žive u inostranstvu u ekonomski i kulturni život zemlje, u BiH ne postoji institucija koja je nadležna za ova pitanja.

To predstavlja jednu od otežavajućih okolnosti koja usporava značajniji priliv novca u privredu iz dijaspore, jer za sada naši ljudi koji žive u inostranstvu veoma malo usmjeravaju novac u pokretanje proizvodnje.

U tom smislu bi bilo neophodno ugledati se na zemlje u regionu, te raditi na uspostavljanju stalne saradnje dijaspore sa svim institucijama u zemlji, te olakšavanju stranih ulaganja u zemlji.

Novac bi u tom slučaju bio kanalisan u tokove gdje je zaista neophodan, ne bi odlazio isključivo u krajnju potrošnju, već bi se pametnim ulaganjem vraćao kroz prihode. Koristi od toga imala bi i sama dijaspora.

Doznake dijaspore su, bez sumnje, jedan od bitnih stubova makroekonomske stabilnosti zemlje, ali uprkos tome strateški plan korišćenja tih sredstava i njihovog ulaganja u veće investicione projekte ne postoji, te se milijarde maraka, koje dijaspora svake godine "upumpava" u maticu, i dalje koriste uglavnom za popunjavanje rupa u kućnom budžetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana