Dijalog

Svjetlana Šurlan

Duže od dvije godine vodi se strukturalni dijalog o reformi pravosuđa između BiH i EU.

Nadležni su se sastajali jednom ili eventualno dva puta godišnje, raspravljali o određenim pitanjima, a onda je Evropska komisija davala preporuke koje je trebalo da se sprovode u BiH. Od toga je tek zanemarljiv procenat ispunjen, te ni na vidiku nema konkretnijeg napretka u reformi pravosuđa BiH koja bi trebalo da bude na dobrobit svih.

Pokazalo se da je najveći domet dijaloga bio dogovor da se sastanci organizuju u Banjaluci, pa u Sarajevu, Mostaru, Brčkom, pa opet u Banjaluci, a sve kako se "oni drugi" ne bi osjećali zapostavljenim.

Osim potpisanog protokola o saradnji tužilaštava BiH i Srbije, preporuke koja je ispunjena tek nakon treće runde dijaloga, te prenosa predmeta na entitetski nivo, većih rezultata nema.

Iako se kao pomak pominje i zapošljavanje tužilaca koji će raditi na predmetima ratnih zločina, predmeti na kojima se godinama insistira i dalje su zaključani u ladicama Tužilaštva.

Jedna od preporuka još od prve runde dijaloga bila je i da se riješi veliki broj predmeta koji po sudovima čekaju na rješavanje, prvenstveno onih komunalnih, ali čak ni u vezi s tim pitanjem ništa nije urađeno.

E, onda su svi skontali da dijalog nije forma za dogovor u BiH, kao što bi trebalo da bude u normalnim zemljama.

Sada se EU okrenula seminarima pa je jedan takav organizovan u petak, naravno, po utvrđenom redoslijedu, u Sarajevu.

Sa tema o radu pravosuđa i pitanja koja nisu riješena već dvije godine, sada se pokušava rješavati još važnija tematika, organizovani kriminal i korupcija.

Evropski zvaničnici su pretpostavili da će domaći zvaničnici imati više sluha za dogovor o ovim temama nego o komunalnim predmetima koji su zatrpali sudove. Na čemu temelje te pretpostavke, nisu otkrili.

Jedino što je sasvim sigurno je da će idući dijalog, odnosno seminar biti u Mostaru, a da li će biti ikakvih rezultata u međuvremenu, to i nije bitno, bar ne u nenormalnoj BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana