Dijalog

Željka Domazet
Dijalog

Da bi BiH opstala i da bi konačno postala zemlja kojom upravljaju dijalog i pravo na drugačije mišljenje pokazala je i debata koju su pred očima sarajevske javnosti u organizaciji Centra za kulturu dijaloga vodili premijer Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i visoki predstavnik Valentin Incko.

Niko od prisutnih na debati u Sarajevu nije bio uskraćen da postavlja škakljiva, provokativna, umjesna i neumjesna pitanja koja su više govorila o onima koji su ih postavili nego o samim učesnicima debate.

Rečeno je jasno i nedvosmisleno i to u Sarajevu, u koje je Dodik došao bez ustezanja i uslovljavanja, da BiH može funkcionisati samo na principu korektnosti i političkog dijaloga.

Dodik je pozvao političare i medije da vode računa šta je politički korektno i istakao da uvažavanje jednih ne znači osporavanje i negiranje drugih.

Dodik je od počeka političkog angažmana bio spreman na dijalog, znajući da jedino tako do juče zaraćeni narodi mogu da riješe probleme. Nije li on bio prvi političar iz Banje Luke koji je došao u Sarajevo i razgovarao sa liderima Bošnjaka i Hrvata i u vrijeme kada su mnogi u sarajevsku kotlinu silazili u transporterima i pod silnom pratnjom mirovnih snaga.

Pokazao je da se razgovora ne boji ni tada, ni sada, kada su zgradu na Marin Dvoru obezbjeđivali federalni policajci koji su Dodikovo učešće zbog atmosfere koja vlada u gradu, označili kao skup najvišeg rizika.

Da li će Dodikov primjer i recept dijaloga i suživota umjeti da slijede drugi, uskoro će se vidjeti. Hoće li Haris Silajyić i Zlatko Lagumyija pokazati dovoljno političke širine i doći u Banju Luku da građanima RS pojasne svoje političke stavove i izjave? Da kaži kakvu Bosnu oni to žele i za kakvu se zalažu.

Do sada to nisu učinili, iako znaju da se jedino otvorenim dijalogom uz uvažavanje i bez omalovažavanja legitimnih stavova na svakom dijelu ove zemlje može izaći iz ćorsokaka. Put do boljeg sutra nisu stalne optužbe i prebacivanje krivice na drugu stranu. To bi oni koji baštine pravo na patriotizam morali da znaju. Ali i sarajevski mediji koje kontroliše ovaj dvojac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana