Dijalog za ćutanje

Darko Momić

Polovinom ove sedmice navršilo se tačno deset godina od dolaska tadašnje visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton u Banjaluku. Šefica evropske diplomatije doputovala je da bi ubijedila rukovodstvo Srpske, prije svega tadašnjeg predsjednika Republike, a danas srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da odustane od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

I uspjela je u tome. Rukovodstvo Srpske na čelu sa Dodikom odustalo je od referenduma i zajedno sa političkim faktorima s druge strane međuentitetske granice obavezalo se da će pod dirigentskom palicom evropskog komesara za proširenje Štefana Filea započeti strukturalni dijalog o reformi pravosuđa.

I započeli su. Na dnevni red su stavljena pitanja zbog kojih je Republika Srpska namjeravala da raspiše referendum, a to su argumentovane i osnovane primjedbe na rad pravosuđa na nivou BiH u prvom redu neprocesuiranje krupnih slučajeva ratnih zločina nad Srbima, ali i niz drugih stvari. Strukturalni dijalog održavan je nekad u Banjaluci, nekad u Sarajevu, a nekad bogami i u Briselu i tako punih sedam godina. A onda je sve stalo. Od jula 2018. godine nije održana nijedna runda razgovora, a oni koji su inicirali taj proces i tu reformu ne mogu se ni čuti, ni vidjeti.

I ćute tako iz Brisela, a zašto ćute jasno je svakome ko to želi da prizna. Ćute zato što je za sve to krivo političko Sarajevo i što nikako ne mogu Republici Srpskoj da fakturišu odgovornost za propast tog procesa. Ćute zato što ne mogu isključivo Srpsku i njene institucije da optuže za katastrofalno stanje u pravosuđu. Ćute i zato što nemaju šta da kažu svojim poreskim obveznicima, čijih 120 miliona maraka su donirali za reformu, a jedini rezultat je nikad manje povjerenje u pravosuđe u BiH.

I umjesto da i dalje ćute, pogotovo kad neko spomene strukturalni dijalog, oni gromoglasno podržavaju političare sa Baščaršije u priči o jednoj drugoj vrsti dijaloga. Onoj o budućnosti BiH. Pri čemu je vrhunski paradoks to da je jedina značajna stvar sa kojom imaju veze učesnici strukturalnog dijaloga, a koja se desila za proteklih deset godina, ta što je zemlja iz koje dolazi baronica Ketrin Ešton napustila Evropsku uniju.

A deceniju nakon njenog dolaska u Banjaluku nagradno pitanje glasi u čemu je suštinska razlika između posljednjih zaključaka parlamenta RS vezanih za zahtjev visokog predstavnika da se oduzmu povelje čelnicima Srpske iz perioda Odbrambeno-otadžbinskog rata i “referendumskog” pitanja iz 2011. godine “da li podržavate neustavno i neovlašteno nametanje zakona od visokog predstavnika, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH”. Odgovor je da je gluvom džaba govoriti, ćoravom namigivati, a onom ko ništa ne razumije džaba je što je u opoziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana