Dijalog o pravosuđu

Svjetlana Šurlan

Četvrta runda strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa između predstavnika pravosuđa BiH, Republike Srpske i FBiH, te zvaničnika Evropske komisije završena je juče u Brčkom.

Od Banjaluke, preko Sarajeva i Mostara, u Brčkom se nije odmaklo dalje od početka, a prošle su skoro dvije godine.

Od prvobitne zamisli da se dijalogom riješi nadležnost Suda i Tužilaštva BiH, da se spriječi da se Srbi osuđuju na dvostruko veće kazne nego Bošnjaci, da po svim osnovama, kada mu se prohtije, ne sudi i presuđuje, došlo se do toga da se na dijalogu rješava sve, samo ne ova pitanja.

Iako ima određenih pomaka, istina u prenosu predmeta sa nivoa BiH na entitetsko pravosuđe, malo je drugih rezultata koji bi bili za pohvalu.

Razlog za to je prvenstveno nepoštovanje preporuka koje je Evropska komisija iz dijaloga u dijalog davala domaćim institucijama.

Tek poslije treće runde potpisan je Protokol o saradnji u predmetima ratnih zločina sa Srbijom, iako je kao neophodan ocijenjen još na prvom dijalogu i ranije.

O tom pitanju ništa konkretno, tužioci su se sastali dva puta, taman toliko da se upoznaju, a kada će rezultati tih sastanaka biti vidljivi, teško je prognozirati s obzirom na to da se obje strane interesuju za predmete "Dobrovoljačka", "Tuzlanska kolona"...

Stalno se ističe da je poboljšanje vidljivo i u rješavanju starih predmeta u sudovima, ali kada se pogleda statistika, zanemarljiv je broj riješenih u odnosu na oko dva miliona predmeta koji su zatrpani u ladicama. Zakonskog rješenja, koje bi trebalo da stavi tačku na ovaj problem, nema ni na ovom dijalogu, iako je kao prioritet stavljen na sva tri prethodna.

Izuzetno mali procenat ispunjenih zadataka daje za pravo da se svi zapitaju da li je strukturalni dijalog predstava za narod i paravan da se nešto radi. Ili je na kraju strukturalni dijalog jedini način da se, kako-tako, bar sporo, predstavnici pravosuđa u BiH natjeraju da bar nešto urade.

Šta god od toga da je, treba ga vratiti na početak, na ona pitanja zbog kojih je pokrenut i ne završavati ga dok se samovolji Suda BiH ne stane u kraj, a na neefikasnost sudija i tužilaca podvuče crta i konačno prekine agonija i nepovjerenje stanovništva u pravosudne institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana