Digitalizacija

Vedrana Kulaga Simić

Dolazak do kompromisa u BiH je, po skoro svim pitanjima i skoro uvijek, trnovit put, a do cilja se stiže "pet do 12" ili "pet poslije 12".

Teško da se može izdvojiti neki problem ili pitanje, a da je rješenje stiglo u pravo vrijeme ili koji dan prije isteka datog roka. Redovno su rokovi i "probijani", a posljedice stizale na adrese stanovnika ove zemlje.

Jedan od posljednjih primjera u nizu je medijski mrak koji je prijetio da zauzme male ekrane stanovnika Srpske i FBiH jer nadležni godinama ili nisu ozbiljno shvatali taj talas digitalizacije koji je kucao na vrata ili jednostavno nisu znali šta treba da rade. Epizode neuspjeha su se nizale, a kako je kada "nestane slike" već su osjetili pojedinci u Srebrenici, Šekovićima, Zvorniku, Bijeljini, Vlasenici i drugim opštinama, ali bi, sudeći prema najavama resornog ministarstva, širenje medijskog mraka moglo stati.

Kamen spoticanja između nadležnih u BiH za realizaciju projekta digitalizacije, odnosno ulaska u neke nove moderne sfere prenosa je, između ostalog, bio podjela opreme i pravo vlasništva nad njom. 

Ministarstvo transporta i komunikacija BiH pripremilo je prijedlog odluke po kojoj su vlasnici te opreme emiteri, a to je stav koji se u Srpskoj odavno zastupa.

Sada je na redu Savjet ministara BiH da donese svoju odluku, ali i da nadležno ministarstvo sklopi ugovor sa sva tri javna emitera o preuzimanju opreme, njenom korišćenju, održavanju i drugim obavezama.

To bi trebalo da bude prvi korak koji bi ova zemlja krenula sa dna na koje je došla, između ostalog, zbog probijanja svih rokova za prelazak sa analognog na digitalni signal.

Ako sve bude kako treba, oprema bi mogla da bude postavljena za nekih dva mjeseca, čime bismo otkočili cijeli proces o kojem se u proteklom periodu pričalo samo kao o još jednom u nizu probijenom roku.

Po tome je BiH ubjedljivo držala prvo mjesto u Evropi, ali sve se može kada se hoće - mogao bi se izvući zaključak. Jer, isti su zahtjevi bili na stolu odavno, isti stavovi koji su doskora odbacivani kao neosnovani sada su prihvatljivi.

Nadležni u BiH na svim nivoima, kao i čelnici u sva tri javna emitera, moraju da ozbiljno pristupaju ovom pitanju jer niko normalan ne bi trebalo da radi na štetu svog naroda. Pri kraju je jedna epizoda iz serijala digitalizacije, a svi očekujemo da će kraj, po pravilu, biti uspješan i srećan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana