Digitalizacija

Željka Domazet

Da bi BiH uskoro mogla da se nađe u medijskom mraku pokazuje i činjenica da nije na vrijeme prešla sa analognog na digitalni sistem emitovanje televizijskog signala i da nije ispunila obaveze koje je davno preuzela.

Na udaru će se naći kako javni tako i privatni emiteri i ako zemlje koje su taj posao završile već odavno, ustanove da im neki televizijski kanali iz BiH smetaju pri njihovom emitovanju programa, posegnuće za tužbama nakon kojih će Regulatorna agencija za komunikacije morati izdati nalog da se ta televizijska kuća gasi i ne ometa one koji su svoj zadatak izvršili.

RTRS je odavno počeo da uvodi digitalizaciju u svojoj kući ali je zbog sporosti druga dva javna emitera zaustavljen u svom naumu da ide ukorak sa civilizovanim svijetom i uz to kažnjen za iskorak. S druge strane, prethodni dogovor između javnih emitera bio je da se neophodna oprema za digitalizaciju knjiži na same emitere, ali je u međuvremenu bivši ministar transporta i komunikacija, Damir Hadžić sa svojim pajtosima promijenio taj dogovor i naprasno ga promijenio tražeći da se ta oprema knjiži ili na državu ili na BHRT. Na to RTRS, naravno, nije pristao ne želeći tuđu opremu da ugrađuje u svoje predajnike i sve je stalo.

Zbog silnih nadmudrivanja u tome šta je čije i ko je zakasnio a ko preuranio BiH je nanovo dovedena u ćorsokak i u još jedan pored mnogobrojnih mrakova, pa će joj i ovaj televizijski doći ko biber po pilavu.

Bilo kako bilo, činjenica je da BiH za devet godina nije ispoštovala međunarodne obaveze i rokove koje je preuzela.

Zbog ovakvog i ovolikog nemara i institucija i samih javnih emitera koji nisu željeli da idu u korak sa RTRS-om i digitalizaciju završe na vrijeme, nije ni čudo što građani sve češće izbjegavaju plaćati RTV taksu i što svake godine prihodi od toga rapidno padaju.

Sve to skupa vodi do toga da ova zemlja zaostaje na svakom polju i što će je danas-sutra obasuti tužbe iz drugih zemalja zbog činjenice da će postati ne samo smetnja vlastitom razvoju nego i regionu i svijetu u cjelini.

Uostalom, svako žanje ono što sije, a ova zemlja po svemu sudeći sije mrak i stoga neće biti čudo da se suoči i sa ovim televizijskim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana