Dežurni “Dejton 2”

Vedrana Kulaga Simić

BiH, iako gazi treću deceniju svoje novije istorije, još nije ni blizu zelene grane na kojoj je odavno trebalo da bude, a jedan od razloga za to leži u ponašanju i željama pojedinaca koji njome vedre i oblače.

Ratna retorika i priče o podjelama, nekim novim granicama često izbiju u prvi plan, a posebno pred izbore, i tako i ovih dana ponovo slušamo o “Dejtonu 2” koji bi, prema željama dijela bošnjačkih političara, trebalo da zauvijek sa mape BiH izbriše granice Republike Srpske.

I to nije ništa novo jer, kada god nemaju šta konkretno da ponude glasačima i ostalim građanima da bi nam svima bilo bolje, takvi i njima slični posežu za pričama o jedinstvenoj BiH. Bez unutrašnjih granica, odnosno bez Srpske.

Prosto je neshvatljivo da u moru problema sa kojima se danas suočavaju građani ove zemlje, od kojih većina živi na ivici i ispod ivice siromaštva, oni na vrhu, koji evropski žive, imaju uopšte morala da te priče stavljaju ili pokušavaju da stave na dnevni red kako bi ostvarili pokoji jeftin poen.

Zar do te mjere ide borba za vlast u zemlji u kojoj će, ako se ovakvo stanje nastavi još koju godinu, neće imati ni kome da budu lideri i funkcioneri?

Dejtonski mirovni sporazum, sa svim svojim dobrim i lošim stranama, stavio je tačku na krvavi rat na ovim prostorima i upalio novo svjetlo u životima onih koji su odlučili da i pored gubitaka nastave da žive i rade na ovom podneblju.

Dosta stvari je na silu promijenjeno i gotovo da nijedna od njih nije napravila bolje, već, nažalost, sasvim suprotno. Ali, tako je kako je jer nema političke saglasnosti svih koji drže u svojim rukama sudbinu ove zemlje kako da se živi, radi, ali i dogovara u miru.

Niko ne kaže da će Dejton, ovakav kakav je, biti za vijeki vijekova, ali svaka promjena mora biti odraz zajedničkog stava onih koji predvode narode u BiH i naroda. Svaki pokušaj nasilnog brisanja ili crtanja novih granica mora biti sasječen u korijenu jer je prosto nepojmljivo da ovi domaći, ali i strani zvaničnici nisu vidjeli ili ne znaju kako teče i kako se završava svaka politička ideologija ili samovolja koja tako krene.

BiH, ovakva kakva jeste, međunarodno je priznata zemlja koja ima dva entiteta, a svi koji u današnje vrijeme prizivaju taj neki “Dejton dva, tri... deset” bolje neka se riješe te boljke što prije i počnu da rade za i u interesu običnih ljudi, koji sve teže sastavljaju kraj s krajem u ovoj zemlji. Krajnje je vrijeme!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana