Desant na Parlament BiH

Sandra Miletić
Desant na Parlament BiH

Skupština Kantona Sarajevo i Forum parlamentaraca BiH 1990. odlučili su da po svaku cijenu održe svečanu sjednicu povodom obilježavanja 1. marta, dana nezavisnosti BiH, u velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH, pa ih u tome nije omela ni činjenica da su počinili krivično djelo.

Naime, kako za organizovanje skupa u Parlamentu nisu imali odobrenje nadležnih, došli su pred zaključana vrata, pa je nekadašnji poslanik SDA Ibran Mustafić, kao da je to nešto sasvim uobičajeno, odlučio da vrata, na kojima se nalazio katanac, provali. To je i uradio (i to javno) i sjednica je održana.

Svoj postupak obrazložio je time da je sala bila zaključana jer je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Milorad Živković naredio da ne mogu da uđu u nju.

Tako se u Parlamentu BiH dogodilo ono što se nikada ni u jednoj demokratskoj državi nije dogodilo: nevladina organizacija i predstavnici nižeg nivoa vlasti jednostavno su nasilno upali u državnu instituciju jer im je, eto, palo na pamet da tamo održe sjednicu povodom praznika koji, uzgred rečeno, ne priznaje i ne slavi cijeli jedan konstitutivni narod ove zemlje.

Kabinet Milorada Živkovića saopštio je da je nasilan ulazak u veliku salu Parlamentarne skupštine BiH, osim toga što je nedemokratski i vandalski čin, ujedno i krivično djelo narušavanja javnog reda i mira, i neovlašćen i nasilan upad u službene skupštinske prostorije.

Ono što je posebno zabrinjavajuće je to da ovo nije prvi slučaj da su prostorije Parlamenta uzurpirane i da pojedinci u njima rade ono što oni hoće. I nikom ništa. Početkom godine zgradu Parlamentarne skupštine BiH bespravno su za svoje proteste zloupotrijebili civilni invalidi.

Zgradu Parlamentarne skupštine BiH obezbjeđuje Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), čiji se zvaničnici povodom jučerašnje provale u zgradu nisu oglasili. Posebno je simptomatično to što su juče zgradu obezbjeđivali samo radnici koji su Srbi, jer su ostali praznovali.

Po svemu sudeći, u zgradu Parlamenta može da uđe ko kod hoće i kada god hoće, pa makar ta zgrada bila i zaključana. Jer, jednostavno može pred svima da obije vrata, uđe i održi sjednicu ili neku manifestaciju. Koliko su oni koji rade u toj zgradi (a prije svega predstavnici RS) bezbjedni u takvoj situaciji, ne treba ni govoriti.

Nadležni bi trebalo da se ozbiljno pozabave ovim problemom i kazne one koji su odgovorni. U suprotnom, u svaku državnu instituciju uskoro će da moći da upada ko stigne. A kuda će nas to odvesti, nije teško pogoditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana