Deponija za srpske kosti

Goran Maunaga

Nakon mnogobrojnih kreni-stani poteza na sarajevskoj deponiji u Buća potoku i upornih višegodišnjih tvrdnji Tužilaštva BiH da je traženje nestalih Srba na toj lokaciji u toku, sada je i definitivno jasno - istraga, traženje i ekshumacija na tom gradskom smetljištu i zvanično su prekinuti. Taj potez umnogome je umanjio nadu i mogućnost da ikada bude pronađeno svih 250 u ratu nestalih sarajevskih Srba.

 

Odluka je još šokantnija kad je poznato da su i satelitski snimci pokazali da sarajevsko smetljište krije masovnu grobnicu te da su na provjeri insistirali i ICMP i američka ambasada.

Hoće li iz Tužilaštva BiH ikada biti odgovoreno zašto nije pretražena lokacija koja je prilikom iskopavanja na deponiji bila označena kao primarna grobnica? 

Izgovori tipa da je u tom slučaju prijetilo obrušavanje terena, a da je razlog za završetak istrage i otpočinjanje sanacije smrad koji smeta građanima, istovremeno su i smiješni i žalosni.

Zanimljivo je da je sanacija deponije otpočeta čak i prije nego što su za to doznačena sredstva, a trenutno suspendovani glavni tužilac BiH Goran Salihović za tu namjenu nije tražio malo, nego čak pola miliona maraka.

Iako, dakle, novac nisu dobili, u Tužilaštvu BiH kažu da je sanacija u toku ne precizirajući uz pomoć kojih para to rade pošto se zna da je još 2013. godine traženje posmrtnih ostataka sarajevskih Srba tu prekinuto jer Tužilaštvo nije izmirilo obaveze prema izvođačima radova, firmama iz Istočnog Sarajeva.

Mada prizemna, primitivna i podla, interesantna je bila i "priprema terena" za tu tužilačku odluku.

Prvo je sve završeno s premijerom sarajevskog kantona, zatim je sakupljena šačica građana da, kao, protestuju zbog smrada smetljišta, a onda je sve i medijski obrađeno.

Ako je u BiH ostalo imalo želje za istinom, pravdom, poštenjem i pomirenjem, sada su na potezu ICMP i američka ambasada u Sarajevu.

Sanacija deponije mora biti obustavljena, a potraga za nestalim Srbima nastavljena bar dotle dok ne bude pretraženo obilježeno mjesto primarne grobnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana