Deponija knjižica

Vedrana Kulaga Simić

BiH je mala balkanska zemlja kojoj bi mnogi iz okruženja, a i šire mogli jedino da pozavide na službenicima i drugima koje su uspjeli da se uhljebe u administraciji imajući u vidu, s druge strane, opšte stanje u zemlji.

Institucije BiH odavno su priča za sebe. Nanizalo ih se 75, za sve i svašta, a u stvari je i laicima jasno da su stvorene za zapošljavanje i izvlačenje novca iz budžeta. Masa onih koji se nešto pitaju u ovoj zemlji ne zna da nabroji ni trećinu od tih institucija, a poražavajuće je to što ni dobar dio onih koji su imali sreće i veze ne zna ni šta treba da u njima radi.

Administrativni aparat na nivou BiH broji više od 22.000 službenika, a planovi nadležnih pokazuju da će u iduće tri godine u njima biti deponovano još oko 1.000 novih radnih knjižica.

Sve dosadašnje analize i dostupni podaci pokazuju da u toj armiji najviše ima savjetnika i saradnika za sve i svašta, a da na kraju, kada se podvuče crta, dvije osobe rade isti posao, s tim što je jedna stalno zaposlena, a druga zaposlena kako bi ona prva nastavila da ne radi ništa.

Svaka čast izuzecima kojih svakako ima u institucijama BiH i koji su spremni da svakog trenutka stečeno znanje pretoče u djela i da time daju svoj doprinos za sve bolje sutra svih onih koji i dalje vjeruju u budućnost pod ovim podnebljem.

Ali njih je, ipak, premalo.

Dobar dio službenika došao je preko veze ove ili one, pa i to možda i ne bi bilo toliko sporno da znaju šta treba da rade, a ne samo u kojoj instituciji rade.

A rukovodioci institucija su pokazali svoje pravo lice kada su nedavno dostavili nadležnima računicu koliko im novca treba u naredne tri godine, a koja je pokazala da im štednja definitivno nije jača strana.

Zajednička kasa institucija BiH, naime, godišnje teži 950 miliona KM, ali njihov menadžment je generalno sračunao da bi im za rad i opstanak trebalo dodatnih čak 300 miliona i to mahom za uspostavljanje i održavanje novih “veza” i staru praksu rasipništva.

Brojni pokušaji i inicijative da se konačno podvuče crta i da se stavi katanac na one adrese koje nisu ispunile zadatak su padali u vodu prije nego što su došli i na dnevni red. To je samo potvrda da elite na vrhu ne mare za budućnost onih koji ih godinama biraju, već samo do onih koji im krče put u izbornim kampanjama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana