Demokratija

Veljko Zeljković

Politika je čudna stvar. A koliko ona može biti dvolična, možda se najbolje može vidjeti na primjeru BiH. Predstavnici američke administracije zalažu se za prosperitet i razvoj demokratije u BiH, naglašavajući pri tome kako je Dejtonski sporazum i konstitutivnost tri naroda ključna stvar. Međutim, u isto vrijeme ti isti insistiraju na međunarodnom protektoratu, nametanju rješenja koja nisu po volji sve tri naroda, te prijete nekakvim sankcijama. Gdje je tu zdrava logika?

Demokratija? Pravo i pravda? Pa, nema je. Pričati o demokratiji, a pri tome poteze jednog naroda, koji samo insistira na poštovanju međunarodnih sporazuma, nazivati secesionističkim, nije ništa drugo do političko poltronstvo.

Riječi demokratija i međunarodno pravo odavno su postale izlizane fraze, za kojima se po pravilu poseže onda kada se žele ostvariti određeni interesi, a to obično biva kroz licemjerno satanizovanje jedne od strana u političkom sporu.

Slično ponašanje pokazala je i odlazeća vladajuća struktura u Njemačkoj, ali i aktuelna u Velikoj Britaniji, koje su do sada, gledano unazad kroz istoriju, imale jedan kolonizatorski odnos prema čitavom regionu zapadnog Balkana. Te geopolitičke igrice Berlina, Vašingtona i Londona i dan-danas traju, a pokušavaju ih zloupotrijebiti u dijelu političke javnosti FBiH. Oni smatraju kako je posljednji voz da naprave unitarnu BiH. A kako bi i do toga došli, napravljena je atmosfera straha, praćena pričama o nekakvom novom ratu. Od toga, naravno, nema ništa.

U tim aktivnostima prednjače Džaferović, Komšić i Turkovićeva, te njihov šef Bakir Izetbegović. Vjerovatno nigdje u svijetu nema države čiji zvaničnici idu i lobiraju po SAD i Njemačkoj protiv jednog svog dijela države. Pa, gospodo draga, vi koji se toliko zalažete za suživot i dejtonsko slovo, zar ne vidite da ste vi, u stvari, najveći rušioci BiH?

Pored toga, a ključno je, konstantno se bavimo posljedicama, a ne uzrocima. Ako su se predstavnici Srpske povukli iz zajedničkih organa, da li se iko zapitao zbog čega. Zar to ne bi trebalo da bude osnov i polazna tačka svih razgovara i pregovora. To je jedini ključ za otključavanje vrata budućnosti zemlje, ali i zatvaranje, kako je neki nazvaše, Pandorine kutije. 

Umjesto toga, svjesno je nametnuta matrica da se samo bavimo posljedicama. Takva dvolična politika, oličena kroz bezobzirno satanizovanje jedne strane, nikuda ne vodi, a pogotovo ne tako kompleksnu državu kao što je BiH. Uvidjele su to pojedine evropske države, koje su na posljednjem sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Evropske unije odbile njemački prijedlog da se na ovoj sjednici priča o eventualnim sankcijama pojedincima iz vrha vlasti Srpske. Znaju da to nije rješenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana