Demografska slika

Marijana Miljić Bjelovuk

Demografska slika Srpske postaje sve tamnija. Broj novorođenih iz godine u godinu se smanjuje, dok se, nažalost, broj umrlih i dalje povećava.

Iako stručnjaci iz ove oblasti već godinama upozoravaju na to da postajemo nacija staraca i da hitno moramo nešto preduzeti kako u dogledno vrijeme ne bismo praktično "nestali", nikakvih pomaka i dalje nema.

U Srpskoj je ogroman broj mladih koji godinama ne mogu da nađu bilo kakav posao, a o rješavanju stambenog pitanja da i ne govorimo. Na kraju krajeva, sasvim je razumljivo što se mlada populacija sve teže odlučuje za brak i zasnivanje porodice.

Šta reći mladim ljudima? Strah od zasnivanja porodice sasvim je razumljiv jer svaki novi dan nosi neki novi strah, sumnju, neizvjesnost...

Koliko je poražavajuća demografska slika RS najbolje pokazuju statistički podaci prema kojima je lani bilo više umrlih nego rođenih za skoro 3.818.

Ako se ovakva kretanja nastave, a prije da hoće nego da neće, pitanje je koliko ćemo stanovnika imati za nekoliko decenija, kome ćemo se radovati, za koga raditi i kome uopšte i stvarati? Demografska slika RS očigledno je dobila najgoru moguću dijagnozu, jer brakova nema, mališana nema, pa jednostavno nestajemo.

Sve ovo treba da bude alarm za uzbunu nadležnima i da umjesto obećavanja preuzmu nešto konkretno kako bi se demografska slika popravila.

Jer mali je broj onih koji mogu da se pohvale time da su dobili subvencije za kredite od Ministarstva porodice, omladine i sporta RS i da kažu da su bez mnogo muke uspjeli da riješe svoj najveći problem.

Pored toga, banke u Srpskoj, komplikovanim procedurama i džinovskim kamatama na kredite za mlade i mlade bračne parove mogu samo dovesti do još većeg pesimizma.

Na poboljšanju demografske slike u RS radio je Fond "Sveti Vukašin" u Trebinju, a sredstva iz ovog fonda trebalo bi da pomognu ženama u Srpskoj koje rađaju troje i više djece. Međutim, i to je bilo kratkog daha. Veliki broj opština, obećale su, pa naravno pogazile svoje obećanje da će izdvajati novac za ovaj fond.

Pustih obećanja nadležnih i crnih statistika svima nam je dosta. Jer ako nešto ne uradimo, uskoro nas neće biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana