(De)miniranje optužnice

Goran Maunaga

Čak 18 mjeseci trebalo je Tužilaštvu BiH da podigne minornu optužnicu protiv direktora Centra za uklanjanje mina BiH Dušana Gavrana, koja ga tereti za primanje 2.000 KM mita i za unošenje neistinitih podataka u službenu ispravu.

Ta dužina od godinu i po teške istrage ipak uopšte ne bi bila sporna u slučaju da optužnica sadrži bar veći dio dokaza i svjedočenja koje Tužilaštvo posjeduje, ali ovako, optužnica je zaista smiješna, kako ju je okarakterisao jedan od svjedoka.

Pošto tu nisu pomogli dokazi ni svjedoci Gavranovog kriminala, ucjena, reketiranja i sistemskog uništavanja firmi čiji vlasnici nisu pristajali na njegove metode poslovanja, jasno je da u pozadini slučaja opet stoji politika.

To znači da svjedočenje Gavranovog bivšeg saradnika Željka Veselinovića o tome kako je Gavran na licitacijama za prodaju automobila Centra frizirao ponude, koje je, zatim, smanjivao za više od pola, prisvajajući razliku, Tužilaštvu ne vrijedi ništa. 

Tužilaštvo je, dakle, 18 mjeseci utrošilo da i ne provjeri svjedočenje Veselinovića da je Gavran samo za četiri posljednje godine, a direktor Centra bio je do hapšenja čak 12 godina, namještanjem javnih licitacija za prodaju vozila Centra tu instituciju oštetio za najmanje 100.000 KM.

Tu pravosudnu instituciju, znači, uopšte nije zanimalo da istraži i dokaže ono što svjedok Veselinović tvrdi: da su vozila Centra prodavana na uhodan način preko višeg referenta u paljanskoj kancelariji Centra Ratka Vitkovića, koji je uvijek bio član komisije za licitaciju.

Tužilaštvu nije bilo interesantno ni to što je, kako Željko Veselinović tvrdi, Vitković uz Gavranovu saglasnost sa ispravnih vozila skidao dijelove i tako omogućio da idu na licitaciju, niti to što je zatim te dijelove davao ili prodavao izabranim osobama koje su kupile vozila po minimalnim cijenama.

Tužilaštvo je zanemarilo i svjedočenje Davora Kolende, koji odgovorno tvrdi da je Gavran šef paljanske deminerske mafije i da 70 odsto deminerskih poslova dobijaju firme koje su registrovane u Palama i Sokocu. Tako to u tandemu rade Tužilaštvo BiH i politika u slučajevima kad je krivac "podoban". A kad nije, onda čak ne mora ni da bude kriv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana