Deminerska oprema

Goran Maunaga

Ministarstvo odbrane i Oružane snage u kojima su razgovori generala dostupni kriminalcima i gdje se, poslije svega, ometa i istraga Generalnog inspektorata, zaista nisu potrebni narodu ili narodima nijedne normalne države

Poslije novog skandala u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u vezi sa sklapanjem ugovora sa privatnom firmom "Army shop" ne samo da bi odgovorni u Ministarstvu zbog mutnih poslova morali biti disciplinski kažnjeni i sudski gonjeni, nego bi trebalo ozbiljno razmotriti dalju potrebu postojanja tog ministarstva.

Poslije nekoliko još nerasvijetljenih afera u vezi sa netransparentnim uništavanjem i švercom naoružanja i eksploziva, nezakonitosti u poslu Ministarstva sa "Army shopom" dovele su čak i do obustavljanja procesa deminiranja u BiH. 

U toj situaciji, osim dugogodišnje i stvarne potrebe za demilitarizacijom, u interesu BiH i svih naroda u njoj bilo bi ukidanje ministarstva koje je do sada pokazalo da služi samo za udomljavanje i bogaćenje pojedinaca preko raznih malverzacija.

Niz je pitanja, samo u ovom slučaju mahinacija u vezi sa nabavkom deminerske opreme vizira i pancira, na koja nema odgovora jer je, jednostavno, neshvatljivo da se to može dešavati u jednom ministarstvu kakve ozbiljne države.

Kako je moguće da je izabran ponuđač sa nekompletnom dokumentacijom i da na uzorku vizira postoje dva različita podatka o datumu proizvodnje? Ko je u zapisniku komisije izmijenio prvobitnu cijenu uvećavši je naknadno za 9.000 KM?

Zar se može desiti u jednom ozbiljnom ministarstvu da rješavanje po žalbi žalitelja bude nezakonito i da to ministarstvo ugovor s firmom zaključi u toku žalbenog postupka?

Ko je to tako moćan, a kriminalan u tom ministarstvu da može da donosi nova rješenja ne poštujući zakonske rokove, da ne ispoštuje instrukciju Kancelarije za razmatranje žalbi nego da tužitelja pogrešnim pravnim lijekom uputi na pogrešnu adresu?

Istragom je obuhvaćeno šest pripadnika Ministarstva i tri pripadnika Oružanih snaga, ali veliko je pitanje da li će, i ko, uopšte odgovarati za sve mahinacije prilikom sklapanja posla nabavke vizira i pancira. Posebna priča je ono što je u svemu radila firma "Army shop", jer se ne zna čak ni porijeklo 240 vizira koji su dostavljeni Oružanim snagama, kao ni 500 vizira koji su vraćeni kao neodgovarajući.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage u kojima su razgovori generala dostupni kriminalcima i gdje se, poslije svega, ometa i istraga Generalnog inspektorata, zaista nisu potrebni narodu ili narodima nijedne normalne države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana