Delimustafić i pravda

Goran Maunaga

Kodni naziv policijske akcije "Pravda", u kojoj je uhapšen ratni ministar unutrašnjih poslova RBiH Alija Delimustafić, samo je djelimično simboličan, jer je on priveden pod sumnjom za pranje novca, prevaru, organizovani kriminal i još nekoliko krivičnih djela, a ono najbitnije, krivično djelo ratnog zločina, tu se uopšte ne spominje.

Naravno da je ta velika akcija sarajevskog Kantonalnog tužilaštva i uz saradnju policijskih agencija FBiH, Republike Srpske i Hrvatske za svaku pohvalu, isto kao što je za svaku osudu to što istraga za ratne zločine, s kojima je u vezu doveden Delimustafić, nikada nije dovršena.

Nadležne institucije nikada nisu ni provjerile Delimustafićevu odgovornost za ubistvo srpskog svata u Sarajevu kojim je započeo rat, kao ni njegovu odgovornost za zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Nikakva tajna nije da je zloglasna ratna jedinica "Ševe" formirana po njegovom nalogu, kao što nije tajna da su njeni pripadnici počinili brojne zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima u Sarajevu.

I ne samo Delimustafić, nego ni za ubistva zarobljenih osam rezervista JNA u Velikom parku u aprilu 1992. godine koje su počine "Ševe", nije odgovarao niko.

Za procesuiranje Delimustafića nije bilo dovoljno ni to što je o snajperisanju "Ševa", s ciljem optuživanja srpskih snaga za to, prije nekoliko godina u Haškom tribunalu svjedočio bivši pripadnik te organizacije Edin Garaplija.

Delimustafića na optuženičku klupu nije smjestilo ni Garaplijino svjedočenje da su pripadnici "Ševa" ubili jednog člana francuskih mirovnjaka, za šta su, takođe, optuženi Srbi.

Nesumnjivo je da ga od precesuiranja za ratne zločine sve vrijeme štite pripadnici te jedinice, koji i danas rade u bezbjednosnim i policijskim agencijama BiH i FBiH.

Za pravdu, pravosuđe, za Republiku Srpsku, kao i za svaku demokratsku pravnu državu, najvažnije bi bilo da Delimustafić bude procesuiran baš zbog ratnog zločina, što je, eto, do sada izbjegnuto.

U nedostatku toga, dio pravde će, moguće, biti zadovoljen i ovim hapšenjem, jer se Delimustafić dovodi u vezu sa velikim brojem afera, krivičnih postupaka i malverzacija za čije nabrajanje treba mnogo više prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana