Dejtonski sporazum

Vedrana Kulaga Simić

Dejtonski sporazum "proslavio" je u petak 19. rođendan, ali kao i prethodnih godina, taj dan, kada je zaustavljen rat na području cijele BiH, obilježen je samo u Srpskoj.

U "drugom dvorištu" bio je sasvim običan dan, iako se radi, kako naglašavaju i zvaničnici i politički analitičari, o istorijskom trenutku za novu istoriju ove zemlje.

Brojni zvaničnici RS, regiona i svijeta prisjetili su se dana kada su "bačeni" potpisi na dokument kojim je zaustavljen rat u BiH i postavljeni temelji za nova vremena. Mogle su se čuti mnoge izjave u kojima je podvučena upravo istorijska vrijednost tog dokumenta, ali i ona institucionalna. Posebno važna za postojanje RS.

Dejton je zaustavio rat i stavio tačku na krvave sukobe, te ulio nadu da će na ovim prostorima ponovo zasijati sunce. Taj novembar 1995. godine dao je život i Srpskoj, koja je počela da se razvija i nadograđuje na temeljima Dejtonskog sporazuma.

Taj sporazum je godinama meta mnogih koji žele da promijene ono što je u njemu napisano i potpisano. Istina je da se od 1995. godine mnogo toga promijenilo, posebno kada je riječ o prenesenim nadležnostima sa RS na nivo BiH, što je dovelo do formiranja mnogih agencija i drugih institucija koje do danas nisu opravdale postojanje.

Mnogo je napada i pokušaja da se Dejtonski sporazum nasilno, ali na "fine" načine stavi pod lupu i u njega uvrste pojedine stavke koje bi iz temelja promijenile ustavnu strukturu BiH. Na to upozoravaju zvaničnici RS svako malo. Naglašavaju i stalno ponavljaju da se mora poštivati ono što je jasno napisano u tom sporazumu, a ne da svako ko hoće, po svom nahođenju, prevodi njegove dijelove i ubacuje neke nove. A svaka eventualna izmjena Dejtonskog sporazuma mora da bude rezultat dogovora političkih predstavnika u ovoj zemlji jer je samo to način i put ka budućnosti koju ovaj narod zaslužuje.

Ako ostavimo politički i institucionalni aspekt po strani, dovoljno je reći da Dejtonski sporazum ima nemjerljiv istorijski značaj. Da je stavljanjem tačke na krvave sukobe omogućio novi početak mnogim generacijama.

To se mora i očuvati, a generacije koje dolaze naučiti šta je Dejtonski sporazum, kada je potpisan i u čemu je njegov značaj, da se ne bi zaboravio dan kada je zaustavljen rat, a otvoreno novo istorijsko poglavlje na ovim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana