Dejtonski sporazum

Svjetlana Šurlan

Ono što je proživio Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski sporazum, i 17 godina poslije njegovog parafiranja, za jedne je kristalno i bez nedoumica jasno, dok je za druge pitanje koje ih isto toliko godina muči.

Okvir koji je Republiku Srpsku neizbrisivo upisao kao međunarodno priznatu činjenicu, za neke je od samog početka trn u oku. Kroz godine su pokušavali da ga modifikuju, pretresali su ga uzduž i poprijeko, tražeći zapetu ili slovo viška, a sve da bi dobili alibi za njegovo raspakivanje i organizovanje, kako su to voljeli da kažu, Dejtona 2, 3, 4...

Dejtonski sporazum je zaustavio rat, ali šta je pored mira on još donio BiH?

Donio joj je i OHR oličen u liku visokog predstavnika koji je u proteklih 17 godina imao zadatak da tumači Dejtonski sporazum. Prvi i osnovni njegov cilj bio je razgradnja i kreiranje nove BiH po receptu sarajevske čaršije. To mu je proteklih godina i te kako polazilo za rukom, pa je smjenjivao, odlučivao, zaključivao, rušio i pisao zakone BiH i entiteta...

Svađajući narode, kvareći odnose, rušeći zakone i donoseći svoje "bolje", međunarodna zajednica sistematizovano je radila na destabilizaciji BiH. Istovremeno, sve one koji su pokušavali na to da upozore, redom su stizale kazne.

Kada god se pominjalo vraćanje na izvorni Dejton, to se nazivalo rušenjem mira i dizanjem tenzija u, ionako međunacionalnim odnosima, opterećenoj BiH.

Kada se kaže da BiH sada ne funkcioniše i da kao takva neće opstati, da će se raspasti, onda se to označava kao državni udar i secesionističko razmišljanje.

I jedno i drugo nailazi na otpor onih drugih, trećih, petih, a mjesta za dogovor, koji traži ništa manje nadležnosti entiteta nego što im je garantovano u Dejtonu, i dalje ostaje nedosanjani san.

Koliko će vremena još trebati da bošnjački političari shvate da bez poštovanja izvornog Dejtona nema ni BiH i da bez dogovora svih nema napretka?

Dejton je bio i ostaće alfa i omega za BiH, destabilizujući nastrojena međunarodna zajednica i oni koji priželjkuju njegove nastavke, s tim bi trebalo da se pomire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana