Dejton, Špirić i Silajdžić

Sandra Miletić
Dejton, Špirić i Silajdžić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić zakazao je "zbog izjave predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića o srpskom snu" vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH.

Vanredna sjednica nije održana zbog nedolaska člana Predsjedništva iz RS Nebojše Radmanovića (zbog čega bi sve odluke koje bi na njoj bile donesene bile pravno ništavne), pa su Silajdžić i član Predsjedništva Željko Komšić (vidi čuda) "potrčali" da se žale OHR-u.

Od OHR-a su, kako naglasiše Komšić i Silajdžić, "kao ovlašćenog tumača Dejtonskog sporazuma", zatražili tumačenje Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsjedništva i da im kaže šta da rade.

Silajdžić i Komšić najavili su da će razmotriti i ustavnu i zakonsku mogućnost pokretanja postupka za utvrđivanje odgovornosti Špirića (čija izjava eto postade najveći problem u BiH).

A u čemu je odgovornost i grijeh Špirića? Očigledno u tome što je rekao istinu. Jer šta je sporno u rečenici "mržnja iz Sarajeva će istjerati RS iz BiH". Nije ništa, jer tu mržnju svaki stanovnik RS osjeti na svojoj koži.

Čime je to, kako reče Silajdžić "Špirić ugrozio ustavni poredak, suverenitet i teritorijalni integritet BiH" ostalo je nejasno, jer Silajdžić to nije pojasnio. Nije pojasnio ni kako to da njegova javna odbrana osumnjičenih za ratne zločine nad vojnicima JNA i Srbima Ejupa Ganića i Atifa Dudakovića, konstantno napadanje Republike Srpske i zdušno zalaganje za njeno ukidanje nisu antidejtonski. Jer Srbi i Republika Srpska pominju se u Dejtonskom sporazumu, a ono što Silajdžić radi i govori ne.

Osim toga, ostade nam nejasno kako će to Silajdžić i Komšić da razmotre mogućnost pokretanja postupka za utvrđivanje Špirićeve odgovornosti, kada kao u svakoj demokratskoj zemlji o tome može da odluči samo Parlament BiH koji ga je i imenovao na ovu funkciju.

Nikola Špirić je rekao da je vanredna sjednica Predsjedništva, koju je zakazao Silajdžić, pokazala da BiH ne može da funkcioniše onako kako to zamišljaju istomišljenici Harisa Silajdžića, koji očigledno nisu pročitali Dejtonski sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana