Dejton jedan od najuspješnijih sporazuma

Rajko Kuzmanović

Dejtonski mirovni sporazum je jedan od najuspješnijih međunarodnih ugovora, jer se uspješno primjenjuje već dvije decenije. To potvrđuje stvarnost u entitetima i u BiH, ali i mnogobrojni naučni i stručni skupovi koji se održavaju širom svijeta povodom dvadesetogodišnjice uspješne primjene ovog sporazuma.

Dejtonskim mirovnim sporazumom ostvarene su tri osnovne vrijednosti: zaustavljen je rat i uspostavljen mir, Ustavom je ustanovljeno dvoentitetsko državno uređenje federalno-konfederalnog tipa i ustanovljeni su ustavni mehanizmi i institucije za uspješno ostvarivanje i zaštitu takvog uređenja. Ovim sporazumom nije stvorena idealna država - država blagostanja, jer takvih država i nema u svijetu, ali nije stvorena ni država levijatan (čudovište). Stvoren je jedini mogući održivi oblik državnog uređenja. Pronađen je kompromisni model, kojim je eleminisana unitaristička i separatistička koncepcija i ustanovljena složena državna organizacija sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Do ovakovog rješenja moglo se doći i ranije, bez sukoba, još Kutiljerovim planom, da je bilo dovoljno političke mudrosti, demokratske svijesti i kulture, ali i manje miješanja inostranih faktora.

Postojeće ustavno uređenje ustanovljeno je Aneksom IV - Ustavom BiH i to nakon četvorogodišnjeg dogovaranja, pregovaranja i planova - od Kutiljerovog i Vens-Ovenovog, preko plana Kontakt grupe, Ženevskog, Njujorškog, pa do Dejtonskog. Ustav BiH je izdiferencirani i kompromisni akt, koji je, kao takav, i jedino moguć za BiH. U Dejtonu su Ustav pisali ugledni pravnici i mogli su, u formalno-pravnom smislu, napisati i bolji, ali su se odlučili za ovakav koji je održiv i primjenljiv u bosanskohercegovačkim prilikama. Ta održivost dokazala se dvadesetogodišnjom uspješnom primjenom.

Međutim, neki nedobronamjernici u BiH i u međunarodnim krugovima nisu zadovoljni ovakvim ustavnim uređenjem, pa su raznim zakulisnim i nelegalnim postupcima, naročito preko visokog predstavnika, narušavali Ustav i ustavni poredak. U posljednje vrijeme oni sve više priželjkuju tzv. "raspakivanje" Dejtonskog sporazuma, posebno Aneksa IV - Ustava BiH. Istina, za "raspakivanje" Dejtonskog sporazuma i za takozvani "Dejton 2" nema nikakvog zvaničnog zahtjeva. To podstiču neodgovorni i trećerazredni političari iz zemlje i inostranstva.

Pokretanje većih promjena sporazuma ili Ustava u današnje vrijeme, u ovako konfuznoj međunarodnoj situaciji i u doba pojačanog i agresivnog terorizma, nekontrolisanih velikih migracija i otvaranja novih ratnih žarišta, bilo bi, u najmanju ruku, neozbiljno i rizično. Brzopleto i nepromišljeno ulaženje u temeljne promjene stvorilo bi u jednoj mirnoj i relativno uspješnoj složenoj državi nesigurnost i strah od povratka u devedesete, ratne godine. Zato se pitamo kome je stalo do rušenja jednog od najuspješnijih sporazuma. Svako razuman ko želi mir i razvoj BiH i njenih entiteta apelovaće da se Dejtonski sporazum ne mijenja, već da se ozbiljno i savjesno primjenjuje.

RAJKO KUZMANOVIĆ, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS i nekadašnji predsjednik Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana