Decenije iza, a vijekovi ispred “Glasa Srpske”

Darko Grabovac

Hrabar i ponosan, nosilac pravde i sluga istine! To su riječi kojima je na najslikovitiji način opisan dnevni list “Glas Srpske”. A da je uistinu takav znaju naši čitaoci, društvena javnost i mi koji svakodnevno ispisujemo njegove stranice - novinari i urednici.

“Glas” rođen iz narodnog prkosa u borbi za slobodu prije 75 godina nije mijenjao kurs na putu istine i pravde. Nikada nije posustao, ni u vremenima kada su vihori rata sa svih strana duvali ovim prostorima, kada su zemljotresi, poplave i druge nevolje udarali po narodu i državi. Istrajan u namjeri da informiše javnost o svemu što se dešava, “Glas” je znao da tuguje nad nevoljama, ali i da se raduje uspjesima u bilo kojoj oblasti života.

Pored aktuelnih informacija, ispričanih ljudskih sudbina, ekonomskih tema, sportskih uspjeha, “Glas”, koji je nekoliko puta mijenjao ime, da bi danas bio “Glas Srpske”, u proteklih sedam i po decenija bio je hroničar svih dešavanja, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni. Tako će biti i ubuduće.

“Glas Srpske” je jedan od najstarijih listova na Balkanu i nije samo dao veliki doprinos u oblasti informisanja, već je mnogo uradio u oblasti žurnalistike.

Brojna britka pera, a kasnije vrhunski novinari u elektronskim i printanim medijima, ispekli su zanat upravo u “Glasovoj” školi novinarstva. Za mnoge su tekstovi ispisani na stranicama naših novina bili odskočna daska za dalje uspješne karijere u društveno-političkim oblastima. 

Decenije su iza nas, a vijekovi ispred nas. Moderni tokovi informisanja gaze naprijed korakom od sedam milja tražeći put do čitaoca, slušaoca ili gledaoca. I “Glas Srpske” će, ponosan na slavnu prošlost, ići u korak sa vremenom. Ono što mogu u ime mladih, ali stručnih i već afirmisanih novinara da kažem je da ćemo nastaviti putem kojim smo i u dosadašnjih 75 godina išli - dostojanstveno, uzdignuta čela i putem pravde i istine.

Drugačije nismo naučeni, niti drugačije znamo!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana