Debelo plaćeni nerad

Željka Domazet

Godinama se u institucijama BiH priča da zbog socijalne osjetljivosti moraju da budu smanjene plate i napravljene uštede gdje je to moguće. Uštede su uvijek top tema. Priča se vrti godinama, ali konkretnih pomaka još nema.

Prvi potez napravljen je usvajanjem inicijative da se ukine "bijeli hljeb" ili, bolje rečeno, enormne plate izabranih i imenovanih zvaničnika na nivou BiH, koje su bez ikakvog rada primali godinu. Ovo zakonsko rješenje je u Predstavničkom domu usvojeno prije više od godinu, ali se time faktički nije postiglo ništa, jer ga nije usvojio Dom naroda.

S druge strane, poslanici i delegati su od Savjeta ministara u više navrata tražili da predloži sveobuhvatno rješenje od kojeg će BiH i njeni građani imati koristi, ali su se ta priča i zahtjevi svodili na bezgraničnu prepisku Savjeta ministara i Parlamenta BiH, od koje niko koristi imao nije, osim onih koji su godinu za nerad debelo nagrađeni.

U međuvremenu je u Parlament stigao prijedlog iz Ministarstva finansija i trezora BiH, koji predviđa da izabrani i imenovani zvaničnici imaju pravo na "bijeli hljeb" pola godine.

Ovaj prijedlog više od mjesec skuplja prašinu u ladicama Parlamenta i ne objelodanjuje se niti se o njemu raspravlja u nadležnim parlamentarnim komisijama, koje bi ga proslijedile Parlamentu na usvajanje.

Pored ova dva prijedloga iz Savjeta ministara najavljuju i treći, koji bi trebalo da ponudi sveobuhvatno rješenje ušteda u institucijama BiH, a kakva će njegova dalja sudbina biti, ostaje da se vidi. No bilo kako bilo, kako se zakoni ne mogu retroaktivno primjenjivati, još je nejasno da li će se ove uštede odnositi na ovaj saziv imenovanih i izabranih zvaničnika.

A obzirom na to da o ovome poslanici imaju različita mišljenja, sasvim je sigurno da će se na stezanje kaiša u institucijama BiH još prilično čekati.

Bez obzira na to kakva sudbina svih ovih zakonskih rješenja bude i bez obzira na to šta će na kraju biti izglasano, jasno je, kao dan, da je BiH, kao nijedna druga, zemlja u kojoj se nerad debelo plaća, a narod još deblje zamlaćuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana