Dašak novembra

Vedrana Kulaga Simić

Lokalni izbori su pred vratima. Barem ako se održe u zakazanom terminu, polovinom novembra, jer se i dalje u gotovo svim izjavama osjeti dašak neizvjesnosti zbog ovog ili onog razloga, ali se daleko jasnije vidi da je ova zemlja stalno u nekoj predizbornoj i izbornoj kampanji.

Niko ne kaže da ne treba da se priča i štite viši politički interesi, ali potrebno je daleko više pričati, predlagati i zalagati se za sve druge teme koje se direktno tiču života običnih građana, koji to i očekuju od onih koje biraju u izbornim godinama.

“Visoke” politike ima na svakom ćošku, i kada zaista treba i kada služi kao paravan i maska za neke neuspjehe i padove na drugim, mahom životnim poljima. I to nije slučaj od danas, juče. Tako je godinama. Život običnih ljudi je veoma često u nekom drugom planu. Pomaka ima, ali ih mora biti i mnogo više.

Ima još pravila koja moraju biti promijenjena. BiH mora da stane na svoje noge. Mora da preuzme odgovornost za sve svoje građane.

Za sve one koji još imaju nadu da i ovdje može biti bolje, da se ne mora po dostojanstven život ići preko grane. Da se može živjeti i preživjeti od poštenog rada, ali i da se jednom za sva vremena prestane sa politikom preglasavanja ili pokušaja da se to uradi i time ponovo probude neki duhovi prošlosti.

Ovi lokalni izbori će, prema svim prognozama, biti održani u drugačijim uslovima nego ranijih godina, ali svi kandidati moraju imati jedan cilj i stvarnu želju, a to je da daju sve od sebe da se bolji živi i da trajnih odlazaka sa ognjišta bude što manje.

A ka tome vode i pošteni izbori. Prava izborna volja birača koji ispune građansku dužnost i pojave se na biralištima, ma kakva god ona bila. Sve drugo baca u vodu sve prethodno.

Za to je samo potrebna volja. Da toga ima, ne bi pretjeran problem bilo ni sadašnje izborno zakonodavstvo koje je izuzetno loše, ali kod nas ima uglavnom volje za svađe, prepirke na političkoj sceni s ciljem skupljanja jeftinih političkih poena i da se na svakom koraku gaze zakoni i pravila.

To nas je dovelo u ovaj lavirint iz kojeg ova zemlja ne pronalazi izlaz i u kojem strani faktor još igra veoma važnu ulogu. Zbog toga smo još gotovo uvijek na kraju svake regionalne, evropske i svjetske liste po napretku. I taj niz treba što prije da bude prekinut, jer vrijeme curi. Ne čeka.

Domaći političari moraju da promijene način ponašanja i da dogovorom grade puteve napretka zarad onih koji im svake druge godine daju glasove i koji vjeruju u njih. Dosta stvari treba da bude popravljeno pod ovim podnebljem, ali to moramo sami.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana