Darežljive Željeznice

Marina Čigoja
Darežljive Željeznice

U "Željeznicama RS" krize izgleda nema! I pored milionskih dugovanja i kašnjenja u isplati plata u ovom preduzeću nastavljaju sa starom dobro poznatom praksom rasipništva.

Uprava ovog preduzeća nije žalila da izbroji 28.000 maraka za kupovinu poklona pripadnicama ljepšeg pola zaposlenima u tom preduzeću za 8. mart. Nije to loše. Neka su. Ali, čijim parama su se pokazivali? Ko će na kraju biti taj koji je izdvojio 28.000 maraka za poklone? Ako je suditi po dosadašnjoj praksi to će najvjerovatnije biti Vlada i stanovnici RS.

Vlada RS je zajedno sa poreskim obveznicima na sebe već preuzela isplatu devet miliona od ukupno 21 milion maraka koliko "Željeznice" duguju radnicima. Tek poslije te intervencije nedavni štrajk radnika u ovom preduzeću je prekinut, ali se rukovodstvo ubrzo nastavilo ponašati rasipnički.

Prema podacima iz finansijskog izvještaja "Željeznica RS", ovo preduzeće samo u prošloj godini ostvarilo je gubitak veći od 20 miliona maraka. Ako se tome dodaju gubici iz ranijih godina ukupan gubitak na kraju 2010. godine iznosio je 167,2 miliona maraka. Dok čelnici "Željeznica" budu izigravali moderne i brižne šefove račune za te dugove kupiće Vlada i ispostavljati ih stanovnicima dajući gubitašu budžetski novac.

O kakvoj se štednji i racionalizaciji onda govori kada su za samo jedan dan podijelili 35 prosječnih plata u Srpskoj? To što ovo preduzeće grca u dugovima i što njihovi radnici mjesecima nisu primili platu, zbog čega su danima štrajkovali, očigledno nije dovoljno važno da bi se vodilo računa o raspodjeli novca.

Kakvo je stanje u ovom preduzeću odavno je poznata priča. O rasipništvu koje je godinama bilo glavna poluga poslovne politike ove firme već smo se naslušali.

A kad dođu do granice opstanka, traže se spasioci u Vladi RS. Sjetimo se samo prošlogodišnje inicijative za uvođenje akcize od pet feninga po litru goriva kako bi se pomoglo "Željeznicama". Na sreću, ona nije realizovana, ali ko nam garantuje da se u bliskoj budućnosti neće pojaviti neka nova inicijativa kako bi se spasio vječiti gubitaš i vječiti rasipnik.

Zašto bi stanovnici RS prihvatili da plaćaju nečije troškove i rasipništvo. Što je mnogo, mnogo je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana